HVĚZDÁRNA V ROKYCANECH

(1686)

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p. o. je příspěvková organizace zřizovaná od 1. ledna 2003 Plzeňským krajem. Nachází se na severním okraji města v nadmořské výšce 400 m se souřadnicemi: zeměpisná šířka 49° 45' 06,3” a zeměpisná délka 13° 36' 09,3”.

Na hvězdárně je k dispozici různá astronomická technika, od přenosných, malých dalekohledů, až po velký teleskop v kopuli s průměrem hlavního zrcadla 507 mm. Těmito přístroji je možné pozorovat noční oblohu (Měsíc, planety, hvězdokupy, galaxie, mlhoviny). Přes den lze sledovat skvrny na Slunci. K dispozici je návštěvníkům také přednáškový sál, kde se mohou dozvědět mnoho zajímavostí, pokud je zatažená obloha, s níž se v takovém případě mohou seznámit alespoň virtuálně. Řadu informací, ale i hezkou podívanou návštěvníkům nabídne výstavní prostor s modelem Sluneční soustavy a expozicí představující blízký i vzdálený vesmír.

Hvězdárna však není pouze popularizačním zařízením. Věnujeme se i odborné činnosti s kterou vás samozřejmě při návštěvě v Rokycanech nebo v Plzni seznámíme. Hlavním zaměřením je měření časů zákrytů hvězd planetkami, přičemž hvězdárna je koordinačním centrem tohoto typu úkazů pro Českou republiku. Ale věnujeme se také systematickému zakreslování sluneční fotosféry, sledování meteorů a přesné astrometrii malých těles Sluneční soustavy. I o těchto aktivitách se při návštěvě dozvíte spoustu zajímavostí.

Od léta roku 2016 je součástí hvězdárny i pobočka v Plzni. Také na plzeňské hvězdárně vás čeká sledování oblohy dalekohledem ze střešní pozorovatelny, ale i zajímavé programy v přednáškové místnosti, či nápadité modely vztahující se k astronomii a kosmonautice ve výstavním prostoru.

Organizace má též k dispozici pětimetrové nafukovací mobilní planetárium, s nímž můžeme přijet za vámi. Této možnosti využívají nejvíce školy, ale uplatnění umělá obloha najde i v rámci dalších akcí, jako naprosto unikátní možnost podívat se na noční nebe plné hvězd i v pravé poledne.

Více informací o obou pracovištích a mobilním planetáriu, ale i o konkrétních akcích se dozvíte na našich internetových stránkách http://hvr.cz

 

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet