MUZEUM LOUTKÁŘSKÝCH KULTUR V CHRUDIMI

(1676)

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi již téměř 50 let fascinuje malé i velké návštěvníky svými loutkami, které jsou vystaveny ve třech patrech historického Mydlářovského domu v centru města.

Stálá expozice

Vstupte do Magického světa loutek a nechte se vést od historie k moderně českého loutkářství, které je od roku 2016 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Stálá expozice vás postupně seznámí s loutkami kočovných loutkářů, varietními loutkami nebo rodinnými loutkovými divadly. Nechybí Spejbl a Hurvínek, tvorba Jiřího Trnky nebo loutky Josefa Váchala. Zahraniční část expozice je věnována oblasti Orientu, kolébce stínového divadla a loutkářského umění vůbec. Uvidíte stínové loutky z Indonésie, výběr loutek z Indie, Japonska, Číny nebo Barmy a také raritu, vietnamskou vodní loutku. V herně si pak vedení loutek sami vyzkoušíte.

Výstavy

Navštívit u nás můžete rovněž zajímavé sezónní a krátkodobé výstavy. V roce 2020 se můžete těšit na výstavu mladých loutkářů z DAMU nazvanou Natrach Ditrach podle starodávného kouzelného zaříkávadla. Výstava plná různých hracích strojků, světelných a zvukových efektů určitě zaujme všechny hravé duše. Připravujeme také výstavu ke 100 letům „taťuldy“ Spejbla nebo výstavu oblíbeného luminiscenčního divadla rovněž u příležitosti stého výročí narození jeho vynálezce Františka Tvrdka.

Akce pro veřejnost a programy pro školy

Vedle výstav k nám můžete přijít třeba na loutková představení, připravujeme po celý rok zajímavé akce pro veřejnost a objednané skupiny. Nabízíme také rozmanité výtvarné, dramatické a zážitkové programy pro školy. Ty navazují na RVP a po dohodě s našimi lektory lze vytvořit i program na míru dle potřeb pedagoga a ŠVP. Loutky neznají hranice, jejich prostřednictvím je možné zprostředkovat téměř jakékoliv události a příběhy.

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi je otevřeno po celý týden včetně pondělí od 8.30 do 17 hodin. Přístup do muzea je částečně bezbariérový.

 

Adresa:

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi

Břetislavova 74

537 60 Chrudim

 

Kontakt:

e-mail: puppets@puppets.cz

telefon: +420 469 620 310

web: www.puppets.cz

 

 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet