Veselý kopec - soubor lidových staveb a řemesel Vysočina

(1680)

Jádrem rozsáhlého zařízení expozice lidového stavitelství ve volné přírodě je osada Veselý Kopec, kde vznikl stavebně i expozičně ucelený soubor lidových staveb dokumentující vývoj vesnického domu, bydlení a hospodářských staveb Českomoravské vrchoviny a Železných hor, v horizontu tří století.

Historie souboru lidových staveb

Velký důraz byl od počátku kladen na záchranu a obnovu lidových technických staveb, takže dnes zde návštěvníci naleznou zajímavou kolekci dokládající zručnost našich předků. Odborná pozornost je věnována také interiéru obytných i hospodářských částí dokládajícímu způsob života venkovského obyvatelstva.

Na Veselém kopci bylo postupně realizováno 25 objektů. K hodnotným lidovým stavbám patří usedlost čp. 4 na Veselém Kopci - jedna z nejstarších dochovaných zemědělských usedlostí v Železných horách, čtrnáctiboká polygonální stodola ze Sádku u Poličky, která je již jedinou dochovanou v českých zemích, vodní obilní mlýn s mechanickou varnou povidel a stoupou na kroupy, vodní olejna či chalupa drobných zemědělců z Herálce.

Doprovodné expozice se nacházejí ve Svobodných Hamrech a v Možděnici. SLS Vysočina obohatil i další významný expoziční celek - památková rezervace Betlém, nacházející se ve středu města Hlinska.

Urbanisticky i architektonicky cenný soubor více než dvaceti původních roubených a zděných domů postavených od poloviny 18. do poloviny 19. století čítá již 14 zrekonstruovaných objektů.

Ty přibližují nejen život tehdejších obyvatel, tedy drobných řemeslníků a živnostníků, nýbrž zvou i k příjemnému posezení v hospodě, čajovně nebo přinesou radost z nákupu lidových výrobků či voňavých bylinek.

Otevírací doba:

květen: 10 - 16 hod., jen víkendy a svátky

červen - srpen: 10 - 17 hod., denně mimo pondělí

září: 10 - 16 hod., denně mimo pondělí

Začátky prohlídek v 10, 11, 13, 14 a 15 hod., v červnu až srpnu i v 16 hod.

Příjezd:

Autem: Na Veselý Kopec se dostanete nejlépe autem. V případě, že využijete vlastní dopravu, bez problému zaparkujete na blízkém parkovišti za příznivou cenu (30 Kč auto/den). Přímo u parkoviště je stylový hostinec „U Kováře Matěje“. Již na první pohled láká návštěvníky svojí čistotou a upraveným okolím.

Z Pardubic jedete na Chrudim, Nasavrky, Trhovou Kamenici, zde odbočíte směr Hlinsko. Dle ukazatelů dojedete po silnici č. 343 na Veselý Kopec. Z Hlinska vyjedete po silnici č. 343 směr Trhová Kamenice.

Vlakem: Nejbližší vlaková stanice je v nedaleké obci Vítanov, odtud je nutné dojít do skanzenu pěšky po zelené značce, je to asi 4 km. Ze zastávky Stružince lze dojít také, není tu však značená turistická stezka.

Autobusem: Nejbližší autobusová zastávka je v Dřevíkovicích, o víkendech však autobusová doprava téměř nejezdí. Z Dřevíkovic jsou to 2 km. Je také možné dojet autobusem do Trhové Kamenice, odtud jsou to pěšky 2-3 km.

Zdroj: NPÚ





zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet