Pivovar Krušovice

(1699)

V Krušovicích se vaří pivo bez přerušení více než čtyři stovky let Krása křivoklátských lesů nabízí další kousek tajemství. Skoro na půli cesty mezi Prahou a Karlovými Vary se nachází Královský pivovar Krušovice, kde se pivo nejen vaří. Pivovar své pivo rozváží po Čechách i za hranice a díky rostoucímu věhlasu královského piva jsou Krušovice lákavým turistickým cílem.

Královský pivovar Krušovice byl založen vlastně díky šťastné souhře náhod. A díky přízni krále českého a císaře římského Rudolfa II. se později i proslavil. Příběh začíná ve vesničce Krušejovice, malé vesnici poblíž královského města Rakovníka. V polovině 16. století koupil Krušejovice Václav Bírka z Násilé, měšťan a právovárečník, který vesnici spolu se svým synem Jiřím znovu osadil a zveleboval. Pro svou chuť a kvalitu se zdejšímu pivu brzy dostalo velkých ohlasů i v nedaleké Praze. Pivo z Krušovic dokázalo navíc to, co žádné jiné, vydržet 3 dny trvající cestu do Prahy. Úspěch se tak brzy dostavil a v roce 1853 byl krušovický dvůr odkoupen a spolu se zavedeným pivovarem byl přičleněn ke křivoklátskému panství Rudolfa II. Rudolf II. si Křivoklátsko s jeho hlubokými lesy velmi oblíbil. Osobně prý dohlížel, aby sládci měli dostatek dobrých surovin k vaření piva. Pivovar za doby vlády habsburské dynastie vzkvétal. Díky píli a zkušenostem krušovických sládků patří pivovar mezi pivovarskou elitu dodnes. Ostatně se jmenuje Královský pivovar Krušovice.

 

Vůně historie se zde spojuje i s moderními technologiemi. Výsledkem tohoto propojení a pečlivých postupů je poctivé české pivo Krušovice. O výjimečnosti pivovaru, kde jako v jednom z mála pivovarských podniků nahlédnete i do procesu výroby, se můžete přesvědčit na vlastní kůži.  Během exkurze pivovaru budete mít možnost se  seznámit s výrobou piva, historií pivovaru a dalšími zajímavostmi.

 

Skupinové exkurze, které jsou podmíněny účastí minimálně 5 osob, probíhají denně od 9.00 hod. do 18.00 hod. Protože je o exkurze velký zájem, je nutné se objednat předem na tel.: +420 737 224 087 nebo e-mailem: exkurze@krusovice.cz.

Pro jednotlivce jsou prohlídky vždy v sobotu a pondělí od 11.00 hod. a od 13.00 hod. Na tyto návštěvy není nutné se objednávat předem.

 

V Královském pivovaru Krušovice se můžete stát i pivním sommeliérem. Na tomto kurzu se seznámíte jak s historií výroby piva a základními druhy piva ve světě, z nichž některá z nich budete moci v druhé části kursu i ochutnat, ale zároveň se dozvíte, jak pivo správně degustovat, jaké chutě v něm hledat a jak se pivo hodnotí na degustačních soutěžích. Závěrem kursu získáte certifikát „Krušovický pivní sommeliér“.

 

Přijďte se podívat, jak se pivo vaří a zjistit, proč má krušovické pivo svůj věhlas.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet