Moravská Třebová

(1690)

Moravská Třebová leží na pomezí Čech a Moravy. Město založil v polovině 13. století Boreš Z Rýzmburka jako typické kolonizační město s pravidelným půdorysem náměstí. Pro svou krásu byla Moravská Třebová vyhlášena roku 1980 městskou památkovou rezervací, která zahrnuje historické jádro města, zámek a Křížový vrch.

Zámek v Moravské Třebové patří k nejvýznamnějším renesančním památkám ve střední Evropě a je komplexně zrekonstruován. Rostoucí počet turistů dokládá stále větší oblíbenost této památky, kde si můžete prohlédnout atraktivní zámecké expozice nebo tajemná zámecká sklepení.

V průběhu roku zámek ožívá celou řadou kulturních akcí. Navštívit zde můžete největší středověkou mučírnu nebo Alchymistickou laboratoř mistra Bonaciny.

Nově je možný vstup do zámku také jižní branou, a to bohatě zdobeným zámeckým portálem z roku 1492, který je jednou z nejstarších renesančních památek ve střední Evropě.

Moravská Třebová nabízí široké spektrum příležitostí pro poznání, pro vnímání krásy i pro potěšení smyslů. Nabízí ale také spektrum příležitostí pro sport, turistiku, ekonomický rozvoj a investice.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet