AKTIVITY v Litomyšli

(1669)

Aktivity v Litomyšli

Chrám nalezení sv. Kříže

Jedinečná barokní památka, která spojuje barokní a současnou architekturu, stará díla a soudobé umělecké intervence. Mezi věžemi chrámu je nová vyhlídková terasa s jedinečným výhledem na město a renesanční zámek UNESCO. Kostel zve do dvou exozic. Vzhůru k andělům je rodinná interaktivní expozice, která zážitkovou hravou formou přibližuje historii církve, církevní arcitektury a liturgie. Výstava Andělé na návrší představuje sbírkové předměty královehradecké diecéze a umožňuje vstup na ocelovou lávku pod klenbou kostela.

 

Litomyšlení
Litomyšlení je interaktivní dětský program, který provází dětské návštěvníky po nejzajímavějších místech zámeckého návrší v Litomyšli.

Při vašem putování navštívíte bludiště historií zámku, školu rytířů a dvorních dam, poznáte život na zámku, zábavu v zámecké zahradě nebo se vydáte vzhůru k andělům.  Na Litomyšlení narazí návštěvník v konírně, ve stanu před kavárnou, v zámeckém parku, v kostele Nalezení sv. Kříže, ale také v Regionálním muzeu nebo přímo na zámku.

Dětským programem "Litomyšlení" návštěvníky provede pracovní list s mapkou a úkoly k jednotlivým zastavením. Pracovní listy je možné získat v IC, na pokladně v Piaristickém chrámu, v muzeu, v zámecké pokladně, v rodném bytě Bedřicha Smetany nebo v bludišti historií zámku v bývalé zámecké konírně. Vyplněný pracovní list odevzdejte na pokladně v Piaristickém chrámu a získáte speciální bonus.

 Většina částí programu je návštěvníkům přístupná zcela zdarma. Pouze v regionálním muzeu a v rodném bytě Bedřicha Smetany je dětský program součástí expozice, která je zpoplatněná dle ceníku těchto institucí a řídí se také jejich otevírací dobou.

 
 

Arcitektonické prohlídky
Provedeme Vás po Zámeckém návrší, kde již řadu let vstupuje do  dialogu nová architektura s architekturou historickou. Prohlídkový okruh je zaměřen na budovy zrekonstruované v rámci projektu Revitalizace zámeckého návrší, který je financován z prostředků Integrovaného operačního programu. Hlavním tématem těchto prohlídek je vztah soudobé architektury a historické zástavby. Představuje jednotlivé objekty v historickém kontextu a zároveň přibližuje architektonické koncepce jejich obnovy.
https://zamecke-navrsi.cz/prohlidky

 
 
 

Škola na zámku
Škola na zámku je vyjimečným projektem propojujícím zážitkovou pedagogiku a genius loci lokality Zámecké návrší v Litomyšli. Využívá potenciál vazby na dobové reálie, památky kulturního dědictví a významné osobnosti, které ve městě pobývaly. V aktuální nabídce jsou převážně dvouhodinové programy zaměřené na hudbu, výtvarné umění, architekturu, historii, tvůrčí psaní nebo enviromentální výchovu. Pestrá nabídka nabízí možnost krátkodobých programů i vícedenních pobytů. Pro zájemce má Škola na zámku  programy šité na míru nebo pronájem prostor určených k individuální výuce.
www.skolanazamku.cz
 
 

Helena Marie Hendrych

Zámecké návrší p.o.

+420 727 878 444

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet