ARBORETUM NOVÝ DVŮR

(1665)

Arboretum Nový Dvůr – letem světem Vznik arboreta je úzce spjat s majitelem novodvorského panství Quidem Riedlem, který v letech 1906–1928 vytvořil na nevelké ploše 1,8 ha díky odborným znalostem a vytříbenému vkusu přírodně krajinářský park. Ten se stal základem dnešního arboreta a tvoří historickou část dendrologické expozice, která se postupně rozrostla na současných 23 ha. V roce 1928 Riedel přenechal novodvorské panství dceři Alžbětě s manželem, kteří zde bydleli až do konce 2. světové války. V poválečném období se zde vystřídala řada správců, park pozbyl odborného dohledu, zarostl náletovými dřevinami a zcela zpustl.

Obrat ve vývoji nastal až v roce 1958, kdy byl areál, jako jeden z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku, postoupen Slezskému muzeu, které zde zřídilo arboretum. Základní kostru historické části dendrologické expozice tvoří skupinově rostoucí borovice „Heraltického ekotypu“, které se střídají s otevřenými prostory trávníkových ploch s unikátními průhledy na kompozice dřevin s rozmanitým habitem, podzimním vybarvením či barvou a intenzitou kvetení.

Nové části dendrologické expozice, zakládané v následujících letech, jsou již podřízeny členění do geografických celků pod názvem „Dřeviny pěti světadílů“ a jsou utvářeny z druhů geograficky příbuzných. Roste zde na 7 000 druhů rostlin, dřevin a bylin, jejich variet, kultivarů a zahradních odrůd. Jsou zde k vidění rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin z východního a západního pobřeží a středozápadu Severní Ameriky. Arboretum proslavila velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším sbírkám v ČR. V expozici se nacházejí zástupci obřích "mamutích stromů" sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4000 let, i vývojově prastarého, posvátného a léčivého jinanu, pamětníka dinosaurů.

Návštěvníci mohou v arboretu zhlédnout menší expozici tropických a subtropických rostlin v části pěstebního skleníku, který je lemován bylinkovou zahrádkou. Vynechat byste neměli ani návštěvu alpina s malým jezírkem, obnoveného rašeliniště s vlhkomilnými rostlinami nebo mezi dětmi velmi oblíbeného zookoutku s nově vybudovaným broukovištěm.

Podrobnosti naleznete na www.szm.cz

 

 

 
 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet