Benátky nad Jizerou

(1690)

Město Benátky nad Jizerou je se svými 7300 obyvateli přirozeným centrem Dolního Pojizeří. Středověké město bylo založeno nad řekou Jizerou v letech 1343-1346 Janem z Dražic a vyznačuje se výjimečným panoramatem a řadou pamětihodností.

Zámek s vinicí, rozkládající se na kopci uprostřed krásného parku, opodál Husovo náměstí s kaplí sv. Rodiny, měšťanskými domy s podloubím, sochařskou výzdobou, kostely a také s významnou funkcionalistickou stavbou bývalého Okresního domu od arch. J. Krohy. V současné době je v domě Expozice Jiřího Krohy a Výstavní síň současného umění. Prohlídku prostor si můžete vyžádat v Informačním středisku. Celé středověké město se zámeckým areálem bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou.  Zámecký areál v Benátkách nad Jizerou se po mnoha letech oprav stal důstojným správním, společenským a kulturním centrem města.  Opravené budovy zámku, zámeckého kostela, kočárovny a hospodářských budov spolu s nedávno otevřeným zámeckým parkem s altánem a přilehlou vinicí jsou obdivovány jak návštěvníky města, tak i jeho obyvateli. V parku pod zámkem, který prochází rekonstrukcí, je Centrum ekologické výchovy, které slouží i jako základna místnímu středisku Junáka.
Atraktivitu areálu zvyšují i dvě muzea – regionální muzeum se zajímavými interaktivními expozicemi. Další je Muzeum hraček pana Jiřího Fialy, které je velmi populární a ukazuje velké množství hraček z různých dob a z celého světa. Jeho specialitou jsou pokojíčky pro panenky z Čech a dokonce až z Japonska.
V zámeckém areálu se také nachází Informační centrum a dotyková tabule, která podává informace o zajímavostech areálu také v cizích jazycích.
Je možné navštívit ochoz věže zámeckého kostela a lapidárium v zámeckých sklepech, ve kterém jsou uloženy originály benáteckých soch.
Návštěvníky také zaujme i zřícenina hradu Dražice na severovýchodním okraji města. Velkolepý hrad dnes připomíná pouze zřícenina věže a zbytky zdí se špýcharem. Zajímavý je nedaleký opravený kostelík sv. Martina se vzácnými gotickými malbami v presbytáři.
Ve městě se během roku koná řada kulturních, společenských a sportovních akcí, zajímavý je areál Loděnice na břehu řeky Jizery, kde kromě přírodního koupání je možno navštívit v létě řadu koncertů, případně skatepark. Příroda v okolí města je vhodná k procházkám, houbaření, rybaření, k cyklistice. Trasy cyklostezek vedou především podél řeky Jizery kolem přírodních památek – Slepeč a Stará Jizera. Město dále nabízí i bohaté kulturní vyžití, např. areál zimního a letního stadionu, plavecký bazén, badmintonové centrum, tenisové kurty venkovní i kryté, beach-volejbalové kurty, golfový areál Resort Paradise s 18 jamkovým hřištěm a 9 jamkovou akademií a bikrosový a motokrosový areál.
V Benátkách nad Jizerou probíhá část projektu České krajiny o.p.s. Návratu velkých kopytníků do volné přírody. Zubři a divocí koně se chovají na rozsáhlé pastvině Traviny u Kbela, městské části města Benátky nad Jizerou. Kromě záchrany těchto velmi ohrožených a dříve původních druhů velkých savců se zde také studuje jejich vliv na postupně zarůstající střelnici v bývalém vojenském prostoru.
Přijeďte se podívat.
Více informací www.benatky.cz
Tel. 326 316 102, informační středisko, www.is.benatky.cz




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet