Bouda - dělostřelecká tvrz

(1685)

Dělostřelecká tvrz Bouda byla vybudována na stejnojmenném kopci (kóta 845), v lesním masivu nad obcemi Těchonín, Lichkov a Dolní Boříkovice, cca 5 km jihozápadně města Králíky a 6 km severovýchodně od Jablonného nad Orlicí, v dnešním Pardubickém kraji.

Dělostřelecká tvrz BOUDA je jedním z mnoha objektů československého opevnění, jež bylo budováno ve třicátých letech minulého století. Výstavba rozsáhlého systému opevnění představovala nedílnou součást příprav československé armády na obranu republiky. Rozhodujícím záměrem tehdejšího velení armády bylo pomocí stálého opevnění zčásti vyrovnat početní a materiální převahu nepřátel a vytvořit v případném konfliktu co nejpříznivější podmínky k obraně státu. Jednalo se o velmi důkladně uvážený krok, jenž byl v souladu s nástupovými plány armády a jejími předpokládanými obrannými manévry. Tyto plány zohledňovaly materiální a lidské možnosti státu, jeho geografickou polohu, nevýhodný tvar státního území, délku hranic s potenciálními útočníky, jejich sílu a celou řadu dalších, pro obranu důležitých aspektů.

Dělostřelecká tvrz BOUDA je jednou z pěti stavebně dokončených čs. tvrzí a jako jediná z nich je dnes ve své původní podobě přístupná veřejnosti. Tvoří ji pět objektů (srubů), postavených v nejvyšším stupni odolnosti (tzv. IV. římské odolnosti). Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli jsou tvořeny vrstvou železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní.

Příjezd

Nejkratší přístupová trasa na dělostřeleckou tvrz Bouda vede od parkoviště (v sezóně hlídaného) u chaty s rozhlednou na Suchém vrchu (červená turistická značka směr Mladkov, nutno přejít na zelenou značku směr Těchonín – cca 45 minut). Náročnější výstup čeká ty, kteří zvolí trasu z Mladkova – železniční zastávky (červená značka směr Suchý vrch, nutno přejít na zelenou značku směr Těchonín – cca 70 minut). Další trasy ke tvrzi Bouda vedou z Jamného nad Orlicí, Dolních Boříkovic a Červené Vody. Všechny přístupové trasy jsou výlučně pro pěší a vedou krásnou přírodou po lesních cestách, místy po staré pevnostní komunikaci.

 

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet