Brandýs nad Orlicí

(1690)

Brandýs nad Orlicí je město v okrese Ústí nad Orlicí. Leží na obou březích řeky Tichá Orlice na spojnici okresního města Ústí nad Orlicí (11 km od Brandýsu) a Chocně (5 km od Brandýsu). Městem prochází železniční tah Pardubice - Česká Třebová, tudíž výhodou je dobré vlakové spojení. Historické jádro města je od roku 1995 městskou památkovou zónou

Po vybudování železnice se stal Brandýs ve 2. pol 19. stol. vyhledávaným letoviskem, kam zajížděli hosté často zdaleka. Byly mezi nimi významné osobnosti – prof. T. Masaryk, spisovatel Julius Zeyer, K. V. Rais, později Alois Jirásek a další. Na přelomu 19. a 20. stol. byl Brandýs místem pobytu „krále houslí“ Františka Ondříčka a jeho hostů, členů Českého kvarteta, malířů atd. Všichni obdivovali malebné roubené chalupy, kde se stále tkalcovalo, památky po Žerotínech, např. pomníček připomínající hrobku Žerotínů, ale i krásnou přírodu. V roce 1898 zahájil provoz Vodoléčebný, dnes Rehabilitační ústav.

Naleznete zde krásné okolí, příležitost k vycházkám i sportování. Město má mateřskou a základní školu, poštu, zdravotnické středisko, lékárnu, jeden hotel a tři restaurace. Výhodou je dobré vlakové a autobusové spojení. Kulturní život navazuje na tradice, zejména Hudební slavnosti se těší velké pozornosti. Již takřka 140 let tady působí pěvecký soubor Žerotín. 

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet