BRTNICE

(1690)

Brtnice Brtnická stezka přírodou ke kulturní promenádě Při toulkách Vysočinou se určitě nezapomeňte zastavit v historickém městečku Brtnice, které v získalo titul „Historické město roku 2018.“. Turisté se zde mohou vydat po tzv. „Brtnické stezce přírodou ke kulturní promenádě“ za poznáním historických památek města nebo turistickou trasou podél říčky Brtnice, která vás dovede až ke zřícenině hradu Rokštejn.

Nad údolím řeky se tyčí zbytky dvou paláců dochovaných místy až do úrovně čtvrtého patra a mohutná hranolová věž vysoká 17 m. Hrad je pro turisty celoročně volně přístupný.

Zajímavé zastavení je u rybníka Šamonín. Celá jeho oblast je ohraničena říčkou Brtnicí, Mlýnským a Špitálským potokem. Území podél řeky je zajímavé především díky vzácným rostlinám a živočichům, kterým se zde daří. Od roku 2001 je zde zřízena přírodní rezervace. Za zmínku také stojí návštěva Pánské Lhoty. Dominantou vesnice je filiální kostel sv. Antonína Paduánského.

Přeneseme se zpět do Brtnice. Na okraji městečka směrem od Panské Lhoty můžeme vidět dva židovské hřbitovy, na kterých se nachází kolem 500 náhrobků. Dále pokračujeme k poutní kapli P. Marie Pomocné, která leží naproti zámku. Je zde nádherný výhled na Brtnici.

Cesta nás zavede do centra městečka. Každého turistu asi zaujme Rodný dům Josefa Hoffmanna, jednoho z nejvýznamnějších architektů vídeňské secese a rané moderny.

Od Hoffmannova domu můžeme přejít přes historický most k radnici. Most je typický původním mostním obloukem s barokními sochami svatých, které vytvořil místní sochař David Lipart. V renesanční budově radnice se nachází městský úřad a restaurace.

Ve Valdštejnském domě na náměstí sídlí informační centrum. Můžeme zde navštívit muzejní expozici „Z dávných i nedávných dob Brtnice a okolí“ a součástí je i výstavní síň. Za zhlédnutí stojí rozhodně celé náměstí, kde se nachází několik památkově chráněných domů.

V sousedství farního kostela sv. Jakuba Většího, který slouží církevním obřadům najdeme též památkově chráněnou faru. Od ní dojdeme významným lipovým stromořadím k dolnímu a hornímu hřbitovu s kaplí sv. Floriána.

Chloubou města je určitě i klášter paulánů, ve kterém se nachází kašna z 18. století. Vnitřní prostory byly přebudovány na nájemní byty. Součástí objektu je i klášterní (zámecký) kostel zasvěcený bl. Juliáně z rodu Collalto et San Salvatore a sv. Karlu Boromejskému a klášterní zahrada, která je častým cílem turistů díky úchvatnému výhledu na město a též důležitým místem pro konání různých kulturních událostí. Pro turisty je zpřístupněna věž zámeckého kostela. Příležitostně jsou otevřeny také prostory vrchnostenské sýpky, kde můžete vidět výstavu Brtnických kovadlin a šicích strojů.

Nejrozsáhlejší stavbou Brtnice je zámek. Původně byl postaven jako gotický hrad, později ho nechali Valdštejnové přestavět na renesanční sídlo. Poslední majitelé, italský rod Collaltů, opustili zámek v roce 1945. Zámek má dodnes trojdílnou dispozici. Může se pyšnit třemi nádvořími a zámeckým parkem v anglickém stylu, který byl v nedávné době zrevitalizován.

Naše stezka končí u židovského mostu, který stojí na území v minulosti osídleném převážně Židy. I zde najdeme stopy místního sochaře Davida Liparta, který tento barokní most ozdobil sochami svatých.

 

 

 

 

 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet