BRUNTÁL

(1690)

Bruntál je vstupní branou do Jeseníků. Průměrná nadmořská výška 547 m n. m. Bruntál leží téměř na dohled od nejvyšší hory Jeseníků – Pradědu. Několik kilometrů od města se rozléhá největší a nejmladší přehrada na Moravě a ve Slezsku - Slezská Harta. Vybudována byla v r. 1997 na řece Moravici.

Tuto jedinečnou polohu města mezi jesenickým pohořím a přehradní nádrží skvěle vystihuje slogan „Bruntál – město mezi horami a vodou“.
Bruntál má bohatou historii a z hlediska institucionálního je pravděpodobně nejstarší město na území České republiky. Poprvé je zmiňováno v tzv. Uničovské listině krále Přemysla Otakara I. z r. 1223. Z této listiny vyplývá, že Bruntál byl založen kolem r. 1213 jako vůbec první osada s magdeburským městským právem v českých zemích.
Historické centrum města bylo v r. 1992 prohlášeno městskou památkovou zónou. V jednom z rohů náměstí Míru stojí Gabrielův dům s krásným štítem, typickým pro slezskou renesanci z poloviny 16. stol. Vedle na něj navazuje rodný dům známé vídeňské zpěvačky Terezy Kronesové (1801-1830) s jejím reliéfem a pamětní deskou. Morový sloup se sousoším sv. Trojice z r. 1715 je z dílny bruntálského sochaře Christophera Kimmela. Originální ozdobou náměstí je fontána r. 2010, jejíž dominantou je třítunová kamenná koule o průměru 90 cm, která se volně otáčí v proudu vody. V centru města se také nachází národní kulturní památka - nádherný zámek - s netradiční dispozicí ve tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a hodinovou věží. Tvoří jedinečné spojení renesančního a barokního slohu. Nejhodnotnější interiéry zámku jsou zpřístupněny veřejnosti. Prohlídkovou trasu tvoří 26 zámeckých sálů v 1. patře zámku a zámecká kaple v přízemí, které jsou zdobeny cennými rokokovými nástěnnými malbami a vybaveny původním mobiliářem. Součástí expozice je i cenná obrazárna, zbrojnice a knihovna. V sálech tzv. Starého paláce se nacházejí muzejní expozice řemesel a přírody Bruntálska. Ve výstavních síních v přízemí zámku je pořádána řada muzejních i výtvarných výstav. Zámek obklopuje rozsáhlý park se zbytky městských hradeb, baštami a jezírkem. Zámek i výstavní síně jsou otevřeny celoročně.
Město tvoří po celý rok kulturní i sportovní zázemí turistům z Jeseníků i Slezské Harty. Mohou zde navštívit divadlo, kino, wellness centrum se slanou vodou a mnoha vodními atrakcemi, koupaliště, umělou ledovou plochu, krytou halu s motokárami, paintball, tenisové kurty aj. Nádherné okolí láká k vycházkám a výletům. Městem procházejí turistické trasy i cyklotrasy. Nezapomenutelný zážitek čeká návštěvníky Slezské Harty, na jejíchž vodách se lze projet na šlapadlech, přívozem nebo si dopřát vyhlídkovou plavbu na palubě lodi Santa Maria. Nádhernou krajinu modelovanou dávnou sopečnou činností lze obdivovat také z rozhleden a vyhlídkových míst. Do nitra Jeseníků je možné se dopravit v létě cyklobusem a v zimě skibusem.
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet