ČESKÁ LÍPA

(1690)

Česká Lípa je významným městem Libereckého kraje. Leží na obou březích řeky Ploučnice v atraktivní krajině na úpatí Lužických hor a současně nedaleko vyhlášených rekreačních oblastí - Máchův kraj a Kokořínsko.

Město na první pohled upoutá systematicky udržovanou městskou památkovou zónou. V roce 2003 byl zpřístupněn areál vodního hradu Lipý, jehož historie sahá až do konce 13. století, kdy byl založen mocným rodem Ronovců – pány z Lipé.  Pro návštěvníky je tu připraven prohlídkový okruh, který umožňuje prohlídku nádvoří s prezentací pozůstatků hradní architektury, návštěvu unikátních hradních sklepení, přístup do jediné dochované stavby hradu Lipý – branské věže, kde je instalována expozice připomínající život na hradě Lipý na přelomu 19. a 20. století. Během celého roku se zde odehrává řada společenských a kulturních akcí.

V těsném sousedství hradu, v zrekonstruovaném hospodářském stavení, se nachází Centrum textilního tisku. Zajímavá expozice, rozdělená na několik tematických okruhů, ve kterých se prezentuje historie potiskování textilu, technika sítotisku a přenosového (transferového) tisku, je doplněna také interaktivními prvky. Hlavním exponátem jsou nově zrestaurované vzorníky, které jsou doplněny o tiskařské formy i hotové výrobky. Návštěvníci expozice mají možnost přímo si vyzkoušet některé techniky potiskování.

Osvědčeným cílem turistů je Vlastivědné muzeum a galerie s rozsáhlými historickými i přírodovědnými expozicemi umístěnými do prostor bývalého augustiniánského kláštera. Galerie v jídelně, od roku 2002 nově otevřená součást historického areálu, návštěvníkům pravidelně představuje známé i méně známé tváře českých i zahraničních výtvarných umělců. V roce 2011 byla v České Lípě otevřena další pobočka vlastivědného muzea – Archeologické muzeum Šatlava. V bývalém městském vězení je instalována unikátní speleoarcheologická expozice a expozice věnovaná archeologii města Česká Lípa a místní středověké a raně novověké hrnčířské výrobě.

Za návštěvu rovněž stojí také veřejné akvárium, kde je možno obdivovat více než 80 druhů ryb a mnoho dalších vodních živočichů z tropických pásem všech kontinentů.

Příznivcům aktivního odpočinku je k dispozici městský stadion s umělým povrchem atletické dráhy, plavecký bazén Sever či sportovní středisko Sportareál s aquaparkem a zimním stadionem, squash, bowling, posilovny či discgolfové hřiště.  Milovníky bílého sportu jistě potěší, že kromě venkovních antukových kurtů má město i tenisovou halu s bohatým relaxačním zázemím. Sportovci mohou využít od dubna do října také přírodní areál Dubice, kde je hřiště na plážový volejbal, stoly na ping-pong nebo zcela nové minigolfové hřiště.

Česká Lípa nabízí skvělé podmínky rovněž cykloturistům, turistům i vodákům. Začínají zde tři cyklostezky – Varhany vedoucí do Kamenického Šenova, Vlčí Důl a Písečná. Velmi oblíbeným cílem pěších turistů je národní přírodní památka Peklo nebo procházky naučnými stezkami Špičák či Hubertova stezka. Milovníci vodáctví si přijdou na své při sjíždění meandrů řeky Ploučnice, která se vine nedotčenou krajinou i osídlenými oblastmi.

Podrobné informace o městě Česká Lípa získáte na internetových stránkách www.turistika.mucl.cz  nebo na telefonu 487 881 105-6 (Městské informační centrum Česká Lípa).

 

Městské informační centrum                                  

nám. T. G. Masaryka 2                                 

470 01  Česká Lípa                                                         

tel.: 487 881 105 – 106                                  

e-mail: mic@mucl.cz




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet