Česká Třebová

(1690)

Česká Třebová leží v podhůří Orlických hor, v údolí řeky Třebovky a s více jak šestnácti tisíci obyvateli patří k největším městům regionu Orlicko – Třebovsko. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1278. V té době bylo majetkem zbraslavského kláštera, poté litomyšlského biskupství a od roku 1544 v držení Bohdaneckých z Hodkova. Tato doba byla spojena s rozkvětem panství. Petr Bohdanecký z Hodkova nechal v roce 1547 vystavět renesanční radnici, která dnes tvoří dominantu Starého náměstí.

V centru města, které je městskou památkovou zónou se také nachází barokní morový sloup z roku 1706, kostel svatého Jakuba Většího z roku 1801 a barokní budova děkanství postavená v roce 1786.

Zajímavostí města je Rotunda svaté Kateřiny, která pochází ze třináctého století a je jedinou dochovanou románskou stavbou ve východních Čechách.

Oblíbeným turistickým cílem jsou rozhledna a chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově, poutní místo a bývalé lázně Hory u České Třebové a přírodní rezervace Třebovské stěny.

Česká Třebová je také městem sportu. Návštěvníkům slouží zimní stadion, krytý plavecký bazén, lanový park a sjezdový areál Peklák nebo bohatá síť cyklostezek, včetně nejnovější spojující Českou Třebovou s Ústím nad Orlicí.

Bohatou kulturní tradici reprezentují každoroční akce jako například Hudební festival Antonína Bennewitze, Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka, a také tradiční listopadová Jabkancová pouť.





zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet