CHODOVSKÁ TVRZ

(1664)

Chodovská tvrz je nejvýznamnější historickou památkou na Jižním Městě. Její historie sahá až do 13. století. Objekt na téměř kruhovém půdorysu obíhal v minulosti vodní příkop, stále z velké části patrný. Přes něj vedl dřevěný můstek, v posledním dílu zvedací, ústící do gotického portálu, jenž se zachoval i dnes a tvoří zadní vstup do budovy. Nad tímto - tehdy jediným - vstupem se tyčila štíhlá věž, k níž na vnitřní straně hradby přiléhala obytná budova na půdorysu dnešního koncertního sálu. Na pozemcích v bezprostřední blízkosti tvrze postupně vyrostl hospodářský dvůr.

Dvorec zanikl až v sedmdesátých letech minulého století při výstavbě sídliště a páteřní komunikace od Spořilova k dálnici D1. Objekt samotné tvrze byl ale v letech 1984 – 88 rekonstruován pro kulturní účely. Následovalo ještě několik dílčích rekonstrukcí. Dnes slouží tvrz jako vyhledávané kulturní zařízení a též místo občanských obřadů Prahy 11.

Chodovská tvrz nabízí bohatý program. Ve Velké galerii se pravidelně obměňují výstavy známých českých výtvarných umělců 20. století a současnosti. Za zmínku stojí např. Jiří Anderle, Adolf  Born, Emma Srncová, Kamil Lhoták, František Tichý ad., v koncertním sále se pak pořádají především koncerty klasické hudby či klavírní recitály. Pravidelný hudební cyklus vždy jedenáctého v měsíci Jedenáctého na „Jedenáctce“  (Duo Nuages, Pavel Voráček, Kaczi, The CELLO Boys aj.), tradiční Šansony na tvrzi každou třetí středu v měsíci s Janou Rychterovou, Filipem Sychrou a jejich hosty. Jako novinku si příznivci Chodovské tvrze oblíbili jazzové večery v místní restauraci, kde se každý měsíc koná Jazz klub Tvrz (Petra Brabencová, Antonín Gondolán, Petra Vlková, Stanislav Mácha, Radek Němejc Quartet, Najponk duo ad.).

Každoročním vrcholem sezóny koncertů je pak letní festival Tóny Chodovské tvrze včele se světoznámým virtuosem Jaroslavem Svěceným, který zde má svou „domovskou“ scénu. Zmíněný festival, konaný na nádvoří tvrze v roce 2018 slavil již 15. ročník.

Kromě koncertů a výstav nabízí Chodovská tvrz také přednášky s publicistou a ojedinělým popularizátorem, autorem knižního díla Toulky českou minulostí Petrem Horou - Hořejšem, či s osobitým znalcem lidských duší MUDr. Radkinem Honzákem, ale i jinými hosty.

Od září do května se mohou děti těšit na pravidelná nedělní pohádková představení a na Den dětí či dubnové Čarodějnice.
V ateliéru Chodovské tvrze je rovněž možnost navštívit výtvarné kurzy a tematické dílny pro všechny věkové kategorie (rezervace nutná).

Prostory Chodovské tvrze lze využít i na pronájem pro vlastní akce – firemní prezentace, školení, přednášky či vlastní hudební vystoupení.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet