Cvilín

(1671)

Cvilínská rozhledna se nechází na stejnojmenném kopci, nad městem Krnovem. Na Cvilíně, který má dva vrcholy jsou ještě další dvě zajímavé turistické atrakce, které jistě stojí za zhlédnutí.

Na začátku 20. století byla vyla budována podle projektu architekta Ernsta Latzela. Nad základní válcovou věží s vyhlídkovou plošinou ve výšce 25 m se totiž zvedala ještě úzká boční věžička, která kryla východ schodiště a zároveň umožňovala jednomu či dvěma lidem kruhový rozhled z místa ještě o pět metrů vyššího. Při otevírací slavnosti, konané 11. června 1903, dostala jméno Liechtensteinova rozhledna na počest bohatého mecenáše, bez jehož významného knížecího daru by výstavba nebyla možná.
V šedesátých letech tuto rozhlednu potkalo pár drobných úprav, také se na její vrchol umístila anténa televizního vysílače. Po celkové rekonstrukci byl vysílač odstraňen.  Rozhledna nabízí krásný pohled na Krnov a okolí, v němž se nacházejí další dvě vyhlídkové stavby- Rozhledna Hanse Kudlicha v Úvalně a dřevěná rozhledna na vrcholu Ježník.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet