Duchcov

(1690)

Historické město s devíti tisíci obyvateli, ležící na úpatí Krušných hor 8 km západně od Teplic, poskytuje svým návštěvníkům množství přírodních, historických, kulturních i technických zajímavostí. Je kulturním a společenským centrem západní části teplického regionu. Nabízí nespočetné možnosti k aktivnímu odpočinku i pro chvíle oddychu.

Do Duchcova byla vedena voda již od 16. století. Barokní kašna se sochou sv. Floriána má na soklu sochy letopočet 1728. Autorem původní sochy byl jeden z duchcovských purkmistrů barokního období J. I. Poppel. Dnešní repliku zhotovil známý duchcovský kameník Josef Mrázek.

Barokní sloup Nejsvětější Trojice na Náměstí Republiky, nechal vybudovat František Josef Jiří z Valdštejna. Vytvořen byl v letech 1750-60 duchcovským sochařem M. Kühnelem. (www.duchcov.cz)

Státní zámek Duchcov s kostelem Nanebevzetí P. Marie

Počátky panského sídla se datují patrně již ve středověku. Od roku 1527 byl v držení Lobkowiczů, kteří zde vybudovali renesanční zámek. V roce 1641 panství převzali Valdštejnové, z nichž pražský arcibiskup Jan Bedřich začal s barokní přestavbou zámku podle plánů J. B. Matheye. Objekt je dnes státním zámkem, který je přístupný veřejnosti. Součástí expozic jsou prostory pokojů Giacoma Casanovy, který zde strávil posledních 13 let svého života a napsal zde své paměti. Součástí zámku je Zámecká zahrada.

Kaple sv. Barbory se sochou sv. Jana Nepomuckého

Barokní kaple, umístěná naproti rybníku Barbora, byla postavená litoměřickým stavitelem Octaviem Broggiem, jako hřbitovní kaple. Na jejím místě však stála kaplička zřejmě již v 16. století, kterou obklopoval hřbitov s krásnou branou a kostnicí. Na kapli je umístěna pamětní deska G. Casanovy. Někdejší hřbitov u sv. Barbory je nejpravděpodobnějším místem posledního odpočinku tohoto velkého dobrodruha.

Muzeum města Duchova

Počátky muzea se datují od roku 1896, první muzejní expozice byla otevřena r. 1896, to vše díky iniciativě bývalého starosty F. X. Reidla. Dnes muzeum nabízí expozici „Historie města Duchcova“ či zajímavé, tematicky zaměřené expozice. Také si můžete zapůjčit knihu a posedět v atriu muzea spolu G. Casanovou.

Expozice výrobků duchcovské továrny HIKO, později známé jako Továrna dětských vozidel, je otevřena na náměstí Republiky č. 6. Návštěvu expozice si můžete domluvit osobně nebo na tel. č. 417 835 526.

Liptická vyhlídka

Je umístěna zhruba jeden kilometr od centra města na jednom z rekultivovaných vrcholků výsypky Pokrok a nabízí unikátní panoramatický pohled. Na jedné straně krajina blízkého českého středohoří s nejvyšší hrou Milešovkou, na druhé straně pohled na hřebeny Krušných hor.

Turisticko-cyklistická stezka

Vede přes lužní les severozápadně od města, která se skládá ze tří okruhů a její součástí je i unikátní jilmová alej, která byla vyhlášená za „památné stromy“, je tvořena sedmdesáti jilmy ve stáří přes 100 let. Kostel Církve československé husitské s vyhlídkovou věží

Původní secesní evangelický kostel byl postaven podle návrhu drážďanských architektů J. W. Graebnera a R. Schillinga. Jeho základní kámen byl položen 12. 11. 1899 a kostel byl vysvěcen 20. 4. 1902. Ojedinělý pohled na celý Duchcov a jeho okolí z výšky 42 m se naskýtá návštěvníkům vyhlídkové věže kostela.  

Naučná stezka „Po stopách historie a Giacoma Casanovy“

Vede nejen zámeckou zahradou a místy, která mohl vidět italský svůdník a literát, ale i zajímavými místy současného Duchcova.

Koupaliště Duchcov

Nachází se na okraji města směrem na Osek. Koupaliště má v provozu bazén, dětský bazén, hřiště pro děti a občerstvení. Otevřeno je od června do září.

Ubytování a stravování, viz odkaz:

http://www.duchcov.cz/ubytovani-a-stravovani/d-1063/p1=3673




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet