Hanácké skanzen Příkazy

(1680)

Soubor staveb lidové architektury v Příkazích (obecně nazývaný „Hanácké skanzen“) tvoří památkově chráněná usedlost čp. 54 s tzv. špaletovou stodolou v zahradě a několik přilehlých zahrad, v nichž jsou umístěny další 3 špaletové stodoly a hliněné zídky, rovněž památkově chráněné. Všechny stavby pocházejí z 19. století a představují místní tradiční architekturu uvedené doby a péči o ni.

Bohatý mobiliář skanzenu umožňuje přiblížení mnoha stránek života na Hané, zejména v období přelomu 19. a 20. století. Obytná část usedlosti obsahuje předměty a vybavení tradiční kuchyně a světnic, řemeslnickou dílničku s mnoha pomůckami a druhy nářadí (kamnářské, knihařské, stolařské, tesařské, bednářské, kovářské, sedlářské, zámečnické, obuvnické, krejčovské, mlékařské, včelařské, atp.)

Je zde i malá ukázka starých školních pomůcek. Hospodářská část usedlosti obsahuje předměty spjaté především se zemědělstvím a chovem domácího zvířectva, ale také s praním a žehlením. Ve stodolách pak můžeme nalézt staré vozy, vozíky, sáně, mlátičky obilí a jejich hnací motory (parní, benzínové, elektrické), pluhy, secí stroje a spoustu dalších, velmi důmyslně sestrojených pomocníků někdejšího hospodáře.

Hanácký skanzen v Příkazích, který byl v nynějším rozsahu otevřen v roce 1994, je vhodným cílem pro školní, turistické a poznávací výlety (bezbariérový přístup) i pro návštěvu kulturních pořadů či předvádění starých řemesel a technik.

Otevírací doba:


květen
11.00 až 16.00 jen So, Ne, svátky
 
červen až srpen
11.00 až 17.00 denně mimo Po
 
září
11.00 až 16.00 denně mimo Po

Zdroj: NPÚ




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet