HRAD BÍTOV

(1664)

Hrad Bítov - dřevěný, zeměpanský, dnes romantický hrad byl postaven knížetem Břetislavem I. na místě Velkomoravského hradiska jako pevnost sloužící k obraně jižní hranice země proti vpádům z Rakouska.

První písemná zmínka pochází z r. 1046 ze zakládací listiny kapituly ve Staré Boleslavi. Od 12. století byl hrad významným centrem jednoho z 6 moravských krajů. Po pádu Přemyslovců se dostává r. 1298 do rukou Bítovských z Lichtenburka mocného rodu středověkých bojovníků. Ovládají velkou část jihozápadní Moravy. Ve 14. století založili také blízký hrad Cornštejn a v 15. století vlastnili i hrad Vranov nad Dyjí. Ze středověkého, původního ještě dřevěného hradu s hliněnými valy se nám dochovalo základové hradební zdivo hradní zahrady spolu s hlásnou věží v dolním konci a břitovou věží ještě s románskými základy v horní části. Na přelomu 13. a 14. stol. se opevnění začalo stěhovat do východní části ostrohu, kde vznikl kamenný palác s předhradím. Hradní příkop bránily dochované hranolové věže spojené štítovou zdí a boční střeleckou zdí směrem jižním. Středověká část hradního paláce je dnes přístupná jen částečně. Poslední člen rodu Jindřich z Lichtenburka zemřel r. 1572 a jeho dcera Ludmila prodala hrad Wolfu Strejnovi ze Švarcenavy rakouskému šlechtici se sídlem v Uherčicích. Ten po 35 letech prodává hrad rodu Jankovských z Vlašimi, zakladatelům slavné bítovské zbrojnice, který manželským svazkem přináší na hrad sbírku zbraní Mikuláše Zrinského, slavného bojovníka proti Turkům. Zbrojnice prezentuje dřevcové, chladné i palné zbraně od 15. po 19. století. Nejvýznamnější je kolekce loveckých kulovnic a Těšínek ze 17. století. Na jejich výrobě se podíleli dekoratéři a puškaři pracující na císařském dvoře pro Rudolfa II. Za hrabat Daunů (1755-1904) prošel hrad rozsáhlou novogotickou přestavbou. Interiéry zdobí ilusivní výmalba, v přízemí ojedinělá kolekce osvětlovadel z kolorovaného plechu a plně funkční hradní kuchyně. Druhému patru dominuje rozsáhlá zoologická sbírka. Zvukovou kulisu nádvoří dotváří zvláštní hudební nástroj, 8 Aiolových harf. Kolem hradu budují Daunové rozsáhlý romantický lesopark s mnoha salety a vyhlídkami. Poslední majitel hradu baron Jiří Haas z Haasenfelsu (1912–1945), majitel porcelánky ve Slavkově u Karlových Var, mění hrad v největší soukromou ZOO u nás se sbírkou 51 vycpaných psů mnoha ras, největší sbírku svého druhu na světě. V současné době je na hradě mimo interiéry k vidění hladomorna s vězením a mučírnou v Břitové věži. Vaření piva v jižním křídle připomíná expozice hradního pivovaru, kde je ve dvou částech prezentováno sladové a chladné hospodářství. K vidění je původní náduvník, humno, hvozd, chmelová a sladová půda, prostor varny. Ve druhé části jsou ležácké sklepy, dobová hospoda, byt sládka a ukázka bednářské dílny. Pivo se zde vařilo od 15. století do r. 1890. Expozice je vybavena mnoha panely s fotografiemi a textem popisujícími objev a vaření piva od počátku až po současnost, včetně vaření na samotném hradě, jednotlivými šlechtickými rody.

Hradní zahrada (bývalá zoo barona Jiřího Haase) slouží jako odpočinkový kout s informačními panely s historií rodu Haasů a pověstmi o hradě. Postupně se vrací k původnímu využití, kdy zde žilo několik druhů i cizokrajných zvířat. V letních měsících probíhají na hradě sezónní výstavy, střílí se z luků a kuší, vystupují šermíři, konají se noční prohlídky, hradní pouť s řemeslným jarmarkem a ukázky vaření v hradní historické kuchyni. Vše najdete na našem webu www.hrad-bitov.cz.

 

 
 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet