HRAD ČESKÝ STERNBERK

(1664)

50 kilometrů jihovýchodně od Prahy leží jeden z nejstarších českých hradů - Český Šternberk – založený r. 1241. Zakladatel Zdeslav z Divišova pojmenoval hrad podle rodového znaku, zlaté osmicípé hvězdy, a to v souladu s dobovou módou, tedy německy: Sternberg (Stern = hvězda, Berg = kopec). V 15. století stanul tehdejší hradní pán Zdeněk Konopišťský ze Sternberga v čele Jednoty zelenohorské, která se vzbouřila proti králi Jiřímu z Poděbrad. V r. 1467 královská vojska s moderní dobývací technikou hrad oblehla a také kvůli nedostatku vody a potravin ho dobyla a pobořila. Díky tomu byl ovšem hrad poté přestavěn a rozšířen v pozdně gotickém slohu. Důraz se kladl zejména na vylepšení obranného systému. V období baroka byly středověké interiéry proměněny v zámecké, Český Šternberk je tak krásnou ukázkou propojení gotické pevnosti, barokního zámku a interiérů obývaných až do r. 1949. V r. 1949 byl hrad zestátněn a otevřen veřejnosti. V r. 1992 byl na základě restitučních zákonů vrácen rodině Sternbergových. Hrad je tak dodnes, po téměř osmi stech letech, vlastněn přímými potomky zakladatele hradu, což mu dodává ještě více na autentičnosti starého panského sídla.

Prohlídková trasa ve druhém hradním patře přibližuje dějiny hradu a rodu Sternbergů i jejich životní styl v průběhu věků. Návštěvníci projdou reprezentačním Rytířským sálem s bohatou štukovou výzdobou s erby, zavítají do menších a komornějších salonků, do knihovny i do prostorné jídelny, kde se natáčel také pohádkový seriál Arabela. Během celé prohlídky budou k vidění ukázky z unikátní sbírky grafických listů z období třicetileté války, která čítá 545 kusů a je proto největší sbírkou tohoto druhu ve střední Evropě. V pokladně na nádvoří si návštěvníci mohou kromě vstupenek zakoupit i upomínkové předměty, vedle pokladny se pak v Café Český Šternberk občerství kávou a zákuskem.

Kromě hradní expozice mohou turisté navštívit jižní předsunutou baštu, tzv. „hladomornu“. Věž je součástí důmyslného opevňovacího systému, který byl vybudován na přelomu 15. a 16. století. Aktuálně je používána coby vyhlídková věž, odkud je pěkný výhled na zvlněné Posázaví.

Malebné okolí Českého Šternberka přímo vybízí k procházce po některé z turistických tras, cyklotoulkám nebo k výletu lodí na řece Sázavě protékající pod hradem.

 

www.hradceskysternberk.cz

Český Šternberk 1, Český Šternberk 257 27

Tel. 317 855 101

E-mail: hrad@zsternberg.cz

GPS: 49,809400 14,928500

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet