HRAD MALENOVICE

(1664)

Hrad Malenovice byl založen v 2. polovině 14. století moravským markrabětem Janem Jindřichem.

Po éře vlády moravských markrabat se majitelé rychle střídali. Dalším dlouhodobějším majitelem hradu a panství byl rod Lichtemburků, který je vlastnil s malou přestávkou v době husitských bouří od počátku 20. let 15. století do konce 70. let téhož století.

Na počátku 80. let 15. století získal hrad i panství Vilém Tetour z Tetova, kterému patřilo i panství zlínské. Za Tetourů prošel gotický hrad rozsáhlou renesanční přestavbou, která trvala téměř dvacet let. V roce 1570 prodal Burjan Tetour rodu Bítovských ze Slavíkovi, kteří jej vlastnil do roku 1663.

V roce 1692 koupil Malenovice hrabě František Karel z Lichtenštejn-Kastelkornu, který si malenovický hrad vybral za své trvalé sídlo a provedl velké stavební úpravy v barokním slohu. Vláda Lichtenštejn-Kastelkornů skončila v roce 1747, kdy Malenovice získali Salm-Neuburkové. Hrabě Karel Vincenc si v 70. letech 18. století nechal postavit zámek v Pohořelicích a malenovický hrad postupně ztratil svůj význam trvale obydleného šlechtického sídla. Posledními majiteli hradu a panství byli příslušníci moravské větve rodu Šternberků. V roce 1946 byl hrad zkonfiskován a od roku 1951 slouží k muzejním účelům.

V posledních 10 letech prošel různými rekonstrukcemi a opravami a dnes nabízí kromě částečně zařízených sálů především různé expozice a výstavy.

ZVÍŘATA NA ZEMI A ČLOVĚK – zoologická expozice nabízí stovky preparátů živočichů a hmyzu ve třech renovovaných sálech. Svým pojetím evokuje „kunstkamery“ bývalých feudálních majitelů. Značnou část exponátů tvoří sbírka hraběte Seilerna, zakladatele ZOO Lešná.

DŘEVO PROUTÍ SLÁMA – etnografická expozice v hradní hájence představuje podomácké zpracování těchto surovin v lidové kultuře regionu. K vidění jsou nejen samotné výrobky, ale i dokumentační fotografie výrobních postupů.

ŘEMESLA STARÝCH MALENOVIC – expozice někdy dnes už zapomenutých řemesel, jimiž byla tato část Zlínska známá – perleťářství, knoflíkářství, hrnčířství a další.

NA HRADĚ NEBYDLELI JEN RYTÍŘI – dva interiérové celky připomínají, že hrad byl sídlem nejen feudálů. Například rod Šternberků zde měl sídlo správy a pokladny svých panství.

HOSTINCE NAŠICH PRADĚDEČKŮ – malý interiérový celek navazuje na historii malenovického pivovaru

STAVEBNÍ HISTORIE HRADU – panelová výstava R. Vrly z NPÚ Kroměříž

Doprovodný program zahrnuje prázdninové noční prohlídky, prohlídky pro děti, vánoční jarmark a akci Stará řemesla na hradě Malenovice.

 

Švermova 448, 763 02 Zlín, 577 103 379, www.muzeum-zlin.cz

Otevřeno: duben, říjen SO - NE 10-12 a 13-16, ostatní na objednávku; květen, červen, září ÚT – NE 10-12 a 13-17; červenec, srpen ÚT – NE 10-17

vstupné: 120 Kč, snížené 80 Kč, děti 6-15 let 50 Kč, rodinné 2+3 280 Kč

parkoviště u hradu. MHD 800 m. vlak 800 m

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet