Jízdárna ve Světcích

(1680)

Název obce ,,Světce“ souvisí s pověstí o čtrnácti světýlkách, které se objevovaly na velkém plochém kameni. Později zde byla vystavěna kaple a kostel Čtrnácti svatých pomocníků. Lokalita byla navštěvovaným poutním místem. V 17. století zde byl vystavěn klášter pro mnichy Pavlány.

Nejvýznamnějšími majiteli osady Světce byl knížecí rod Windischgrätzů a z nich poté nejznámější představitel - polní maršál Alfréd I. Windischgrätz.

V letech 1858 – 1861 zde nechal vystavět jízdárnu, která je i po téměř 150 letech  největší jízdárnou v České republice a po Španělské dvorní jízdárně ve Vídni je druhou největší jízdárnou ve střední Evropě.

Jízdárna má velice pozoruhodný krov, který nemá v Čechách obdoby a podobná originální konstrukce krovu se nachází až na Viktoriině nádraží v Londýně. Samotná hala má rozměry 20 x 40 m.

 Hala sloužila pro projížďky, na všech obvodových stěnách byla dekorativní výmalba, v lóžích byly zdobeny rudými sametovými závěsy.

Jízdárna je třípodlažní objekt:

v suterénu se nacházela kovárna, sklady, uhelna, byt kováře, prostory pro odvoz hnoje, v patrech se nacházely lóže, ochozy a obytné pokoje s toaletami. Nejkrásnější místností byla knížecí lóže, odkud byl a i v současné době je nejkrásnější výhled do hlavního sálu.

Po druhé světové válce jízdárna ztratila své původní využití a příležitostně sloužila jako tělocvična pro vojáky, fungovala jako sklady obilí a bez oprav rychle chátrala. Z původního vybavení a nábytku se nezachovalo vůbec nic. V roce 1985 se dokonce uvažovalo o kompletní demolici celé budovy.

Od roku 2000 započala postupná rekonstrukce jízdárny, dosavadní náklady na rekonstrukci jsou ve výši 80 milionů korun. Hlavní sál jízdárny má vynikající akustiku. V letním období se v jízdárně konají koncerty klasické hudby. Konají se zde i svatební obřady, divadelní představení a příležitostně i výstavy. Ačkoliv není rekonstrukce jízdárny ještě zcela dokončena, probíhají zde prohlídky, které jsou určeny předem objednaným skupinám zájemců.

 

Kontakt :

Městské kulturní středisko Tachov

tachovský zámek + jízdárna

Tel. 373 700 893, e-mail: info@tachovskyzamek.cz, voltr@mkstc.cz




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet