Kateřinská jeskyně

(1683)

Vchod do Kateřinské jeskyně se nachází v hlubokém kaňonu Suchého žlebu nedaleko informačního centra Skalní mlýn. Jeskyně je významnou paleolontologickou a archeologickou lokalitou.

Kateřinská jeskyně leží v severní části Moravského krasu v kaňonu Suchého žlebu, v národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy v chráněné krajinné oblasti Moravský kras

  • jedná se a paleovývěrovou jeskyni hydrografického systému Punkvy a sestává ze dvou mohutných prostor s množstvím odboček a komínů
  • prostory vstupní chodby a Hlavního dómu byly známy odnepaměti. V roce 1909 byla pracovní skupinou profesora Absolona objevena nová Kateřinská jeskyně. Po objevu byla Kateřinská jeskyně zpřístupněna veřejnosti.
  • celková délka všech známých chodeb dosahuje 950 metrů s výškovým rozpětím (denivelací) přes 60 m. Prohlídkový okruh je dlouhý 430 metrů.
  • Hlavní dóm je s rozměry 96 x 25 x 15 metrů největší veřejnosti zpřístupněnou podzemní prostorou v České republice. Unikátem je tzv. Bambusový lesík tvořený úzkými, až 4 metry vysokými hůlkovými stalagmity. Symbolem jeskyně je barevně nasvětlený kamenný útvar „Čarodějnice".

    




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet