Klatovy

(1690)

Klatovy leží v šumavském podhůří poblíž jihozápadní hranice České republiky s Německem, severně od hraničního přechodu v Železné Rudě, přibližně 45 km od Plzně. Město založil v roce 1260 český král Přemysl Otakar II. při významné obchodní stezce z Čech do Bavor. Zdálky viditelnou dominantou Klatov je téměř 82 metrů vysoká Černá věž. Z jejího ochozu se naskýtá nezapomenutelný výhled nejen na město samotné, ale za jasného počasí také na vzdálené šumavské vrchy. Klatovy jsou obklopeny malebnou krajinou, která návštěvníka okouzlí neopakovatelnou atmosférou uplynulých století s početným souborem architektonických skvostů.

Proslulé klatovské katakomby začaly psát svoji historii v letech 1656 – 1676. Nalézají se v kryptách kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce, kam byly pohřbívány významné osobnosti města a jezuitského řádu. Do dnešních dnů se zachovalo 38 mumifikovaných těl díky důmyslnému systému větracích kanálků ve stavbě kostela. Doprovodná expozice podrobně seznamuje se životem a působením členů jezuitského řádu v Klatovech. Bývalou jezuitskou kolej spojuje s kostelem podobně jako kdysi lávka, dnes prosklený můstek tzv. „Prampouch“, navržený světoznámou architektkou Evou Jiřičnou.

Na náměstí v domě čp. 149 se nachází jedinečná památka, lékárna U Bílého jednorožce, jejíž inventář pochází z poloviny 18. století. Kromě nábytku se zde zachovalo i originální lékárenské náčiní. Provoz lékárny byl ukončen až v roce 1966, dnes je otevřena veřejnosti jako ojediněle zachovalá barokní lékárna ve střední Evropě.

V zahradě Vlastivědného muzea Dr. Hostaše stojí za pozornost Pavilon skla Klatovy se stálou výstavou výrobků nejslavnější české sklářské firmy Lötz. Přes 600 exponátů dokumentuje vývoj uměleckého řemesla v tomto oboru od historismu přes secesi až k moderním proudům. Zajímavě řešený bílý interiér pavilonu podtrhuje křehkou krásu vystavených skel. Samotná budova získala Národní cenu za architekturu v roce 2015.

Město Klatovy žije bohatým kulturním a společenským životem, koncerty, divadla, folklorní festival v rámci klatovské pouti, výstavy klatovských karafiátů a další. Pro sportovní vyžití obyvatel i návštěvníků je v Klatovech dostatek příležitostí. K dispozici je několik otevřených hřišť, fitness-centra, bowling, tenisové kurty. Celoročně mohou návštěvníci využít krytý plavecký bazén s vodními atrakcemi a zimní stadion. V letních měsících je možné navštívit městské lázně u řeky Úhlavy. Klatovy a okolí jsou ideálním místem pro cyklovýlety a turistiku.

K relaxaci a odpočinku zvou klatovské parky, například nově upravené Hostašovy sady mezi středověkými hradbami města nebo Mercandinovy sady s kolonádou z 19. století a malým rybníkem, kde v letní sezoně nechybí půjčovna loděk a šlapadel. 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet