Krajina středověkých hradních zřícenin

(1664)

Mezi Českými Budějovicemi a hranicí s Rakouskem se v okolí jihočeského městečka Kaplice rozléhá zajímavá krajina bohatá na zříceniny středověkých hradů. Nad řekou Malší je možné na skalních ostrozích najít hrad Pořešín (severně cca 5,5 km od Kaplice) a hrad Louzek (jižním směrem 5 km od města). Na říčce Černé na skalním monumentu stával lovecký hrádek Sokolčí a také není od Kaplice vzdálen více jak 5,5 km.

Hrad Pořešín byl založen na konci 13. století a měl podobu poměrně mohutného hradu s vysokou útočištnou věží, palácem a dvěma předhradími. Obehnaný byl plášťovou hradbou. Působivé rozvaliny dnes doplňuje i Hradní muzeum a expozice středověkých řemesel a stavitelství, jež zajišťovaly potřeby pro běžný provoz hradu. Tedy je zde k vidění středověká kovárna, dýmací pec, obydlí kováře, tesařskou a kamenickou dílnu či středověkou kuchyni s dýmníkem a chlebovou pecí.

Hrad Louzek stával v blízkosti zemské stezky spojující Horní Rakousko a Čechy a tuto stezku pravděpodobně posádka hradu střežila. Tento menší šlechtický hrad se vypínal na strmém skalním ostrohu nad řekou Malší a dnes zde stojí zbytky věže a paláce, patrné je i opevnění hradu.   

Hrad Sokolčí, respektive jeho současné torzo je umístěné ve velmi romantické krajině. Hrad byl přístupný jen z východní strany, neboť stával na úzkém skalním útvaru, jehož stěny padají ze všech tří dalších světových stran prudce dolů. Založen byl v polovině 14. století, v 16. století už je uváděn jako pobořený.  

K zříceninám hradů v Pomalší se řadí také královský kamenný hrad Velešín a tvrz v Tiché se zachovalou čtverhrannou věží.   




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet