Králíky

(1690)

Králíky jsou rozloženy v Králické brázdě na úpatí tří pohoří. Na severu se tyčí Králický Sněžník, třetí nejvyšší pohoří ČR, na východě se vzpíná Jeřábská vrchovina patřící mezi 16 pohoří převyšujících výšku jednoho tisíce metrů (Jeřáb 1003). Západní směr uzavírá nejvýchodnější výspa Orlických hor. Dominantou města je zdaleka viditelný poutní kostel a klášter nacházející se na Mariánském kopci. Historické jádro města tvořené klasicistními a barokními stavbami patří mezi nejlépe dochované v širokém okolí. Střed města, alej ke klášteru a barokní areál kláštera jsou součástí městské památkové zóny. Z Mariánského kopce je jeden z nejkrásnějších pohledů na pohoří Králického Sněžníku. Nejstarší věrohodný zápis o Králíkách pochází z roku 1367.

V okolí města se pravděpodobně těžila železná ruda a snad i stříbro, proto jsou ve znaku zkřížená hornická kladiva spolu s mečem symbolizujícím hornické soudní právo. V chudém podhorském kraji se rozvíjelo tkalcovství, řezbářství, varhanářství. Připomínkou na tyto doby je socha přadleny nad kašnou na Velkém náměstí, budova bývalé řezbářské školy, expozice Králických betlémů v městském muzeu.

Éru slavných varhanářských rodů připomínají varhany v kostele sv. Archanděla Michaela i další královské nástroje v celé republice. K těm nejvýznamnějším patří varhany v pražské Loretě. Králíky a okolí nabízí turistům široké možnosti relaxace v čistém životním prostředí. Velkým lákadlem je mimo poznávání přírodních krás i pevnostní turistika. Oblast okolo městečka Králíky v nejvýchodnější části Pardubického kraje, konkrétně prostor mezi kótou Maliník a Adam, představovala ve 30. letech tohoto století nejsilněji opevněné území tehdejší Republiky československé a jeden z nejsilněji opevněných úseků hranic v Evropě.

Na relativně velmi malém prostoru tu kromě malých pevnůstek a pěchotních srubů vyrostly tři mohutné dělostřelecké tvrze, skrývající rozsáhlé podzemní prostory (Hůrka, Bouda a Adam).

Prolínání historie a současnosti v Králíkách




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet