LIPNÍK NAD BEČVOU

(1680)

Město Lipník nad Bečvou je starobylé město v samém srdci Moravské brány s 8,5 tisíci obyvateli. První písemná zmínka o Lipníku pochází z r. 1238, samotné město je ale nepochybně starší. V minulosti tudy procházela důležitá obchodní cesta zvaná Jantarová stezka. Z jedné strany tuto prastarou obchodní stezku lemují Hostýnské vrchy a z druhé strany vrchy Oderské. Údolím Moravské brány protéká řeka Bečva. Od roku 1989 je Lipník nad Bečvou městskou památkovou rezervací. V Olomouckém kraji jsou pouze dvě památkové rezervace – Lipník nad Bečvou a Olomouc.

Návštěvníci města mohou zdarma od května do září využít služeb průvodcovské služby zprostředkované turistickým informačním centrem. Průvodce provede zájemce historickým jádrem města, které je vymezené pásem hradeb z 16. století. Tato oblast zahrnuje kromě měšťanských domů i radnici složenou ze 4 původních domů, 2 kašny, mariánský sloup, kostel sv. Jakuba Většího s jeho šikmou věží či meditační zahradu. V renesanční zvonici předvede průvodce návštěvníkům chod unikátního hodinového stroje z 1. pol. 18. století a dětem představí skřítka Dobročáska, patrona a ochránce hodinového stroje. Kdo se rozhodne vystoupat po schodech nahoru, spatří nejstarší zvon v přerovském okrese, Jakuba, a jeden z největších zvonů na Moravě, Michala. Trasa prohlídky zavede návštěvníky i na židovské hřbitovy. Málokteré město se může chlubit dvěma hřbitovy, které se nacházejí v těsném sousedství. Tumba rabína Barucha Theomina Fränkela na starém židovském hřbitově bývá doposud hojně navštěvována souvěrci z celého světa. Prohlídka bude pokračovat k budově bývalé synagogy, po Staronové synagoze v Praze je druhou nejstarší synagogou v ČR. Zde je zajímavá např. klenba hlavního sálu s cihlovými žebry ve stylu pozdní gotiky. V současné době slouží jako kostel Církve československé husitské. Stranou městského jádra leží v Bratrské ulici památkově chráněný areál piaristického kláštera, kde v letech 1883–1884 studoval Johann Gregor Mendel. Hned vedle kláštera se nachází kostel sv. Františka Serafinského, k němuž přiléhá novoklasicistní zámek (dnes sídlo MěÚ) a zámecký park. Prohlídka bude zakončena na unikátní střešní zahradě, nejstarší v zemích severně od Alp, která byla vybudována k relaxaci. Přímo pod střešní zahradou se nalézá galerie Konírna, kde můžete po celý rok navštívit zdarma rozmanité výstavy. Přehled výstav naleznete na webových stránkách města www.mesto-lipnik.cz.

 

Prohlídky města s průvodcem vycházejí od května do září od turistického informačního centra vždy v 10 a ve 14 hodin. V rámci této prohlídky je o víkendech přístupná i pamětní síň Policie ČR. Expozice nabízí dobové dokumenty, fotografie, zbraně a další zajímavosti ze života četníků v našem městě. Zájemci mohou absolvovat po předchozím telefonickém objednání zdarma i speciální prohlídky židovských památek, církevních památek, lipenských parků a zahrad, kovářských skulptur či prohlídkový okruh s názvem Po stopách hrdinů, při němž se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavého z válečných dějin Lipníka nad Bečvou.

 

Na návštěvníky všech věkových kategorií se těší městská památková rezervace a kovářské město Lipník nad Bečvou.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet