LOUČNÁ NAD DESNOU

(1690)

Loučná nad Desnou je skutečnou bránou Hrubého Jeseníku, téměř ze všech stran obemknutá hradbou hor s nadmořskou výškou až 1353 m n. m. Jsme poslední obcí okresu Šumperk před Červenohorským sedlem, výchozím bodem mnoha turistických i cyklistických tras. Civilizace i divočina jsou tu v harmonickém sepětí. Loučnou obklopuje čistá příroda, hluboké lesy a louky, krajina hustě protkaná nesčetnými stříbřitými potůčky.

Pohádkový dojem umocní zámek zasazený v udržovaném parku, jež láká k procházce. Po renovaci v roce 2010 se stal perlou naší obce, nádherným místem, kde šumění staletých stromů a lesknoucí se hladiny rybníčků a kašen odvedou Vaši mysl daleko od všedních starostí. Hned u vstupu do parku Vás uvítá snad 600 let stará lípa a v nitru parku je ukrytá i tajuplná grotta s umělým vodopádem. Zámek a park jsou, stejně jako mnoho dalších míst v širokém okolí, spjaté s místním rodákem Franzem Kleinem. Společně se svými bratry, zaměřili své podnikatelské aktivity zejména do stavby silnic a železnic. Z vesnických kluků se stali jedni z nejdravějších podnikatelů Rakousko – Uherska. Nedaleko zámku, v blízkosti historického penzionu Na staré poště, naleznete jejich hrobku, ke které vás dovede 130 let stará lipová alej.

V naší pohádce nechybí ani čarodějnice – hlídá v celém okolí vyhlášené dětské hřiště, najdeme i čerta – ten točí kolem na rybníku Kocián, kde si můžete chytit svoji rybku. Nad třpytivou hladinou si vychutnáte skvělou kávu nebo vychlazené pivko v kavárně Tančírna. Děti se zatím vydovádí na pirátské lodi či na hradě, větší dítka ocení skatepark i minigolf– vše je ve sportovně-rekreačním areálu Kocián na dosah.

Loučná a blízké Červenohorské sedlo nabízejí celou řadu turistických a cyklistických tras a odhalují tak krásy zachovalé, divoké přírody. Můžete navštívit Vřesovou studánku, poutní místo s úžasnou atmosférou, kam po staletí putovali zdejší obyvatelé čerpat útěchu a sílu pro nelehký život ve zdejších drsných horách. Švýcárnu, jednu z nejstarších turistických chat v Jeseníkách či úbočí Pradědu. Nelze se nezmínit o Petrových kamenech, nejznámějších skalních útvarů Jeseníků, opředený množstvím nejrůznějších pověstí. Načerpat energii můžete i po cestě na Borovém či Poniklé vodopády.

V místní části Kouty nad Desnou naleznete moderní šestisedačkovou lanovku, která Vás vyveze pod vrchol největší zdejší atrakce – horní přehrady přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Na tuto atrakci vede i pěší či cyklistická trasa.

V zimním období si u nás báječně zalyžujete zrelaxovat můžete v některém z wellness či v bazénu, s přáteli na bowlingu nebo u šipek. Paleta stravovacích i ubytovacích služeb je pestrá, bezpochyby zde najde to svoje.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet