LUHAČOVICE

(1690)

Luhačovice jsou největší moravské lázně s dlouhou tradicí lázeňské léčby dýchacích cest, trávicího ústrojí, diabetu a pohybového aparátu. Proslulé jsou přírodními léčivými prameny, příznivými klimatickými podmínkami a příjemným prostředím, ve kterém se snoubí krásná příroda a typická architektura. Každou hodinu zde vyvěrá na povrch 15 tisíc litrů minerální vody, kvůli které proudí do Luhačovic řada návštěvníků z celého světa.

Léčebné prameny v Luhačovicích

Historie pramenů sahá do 17. století a od této doby bylo na území Luhačovic "objeveno" celkem 16 hydro-uhličitano-chlorido-sodných kyselek a jeden sirný pramen. Nejznámějšími minerálními prameny jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka, Pramen Dr. Šťastného, Sv. Josefa, Nový Jubilejní. Teplota vyvěrající vody se pohybuje mezi 10 - 12 °C. Luhačovické vody jsou považovány za jedny z nejúčinnějších v Evropě pro vysoký obsah minerálních látek a pro vynikající proplynění volným kysličníkem uhličitým. Minerální prameny obsahují sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, měď, stroncium, hliník, jód, lithium, baryum, fluor, bór, berylium, stříbro, nikl, titan, zinek.

Hlavní léčebné procedury

Lázeňská léčba je založena na využití přírodních léčivých zdrojů v kombinaci s nejmodernějšími léčebnými a rehabilitačními metodami. K více než 60 druhům léčebných procedur patří pitná kúra, inhalace, uhličité koupele, obklady, masáže, vodoléčebné procedury, elektroléčba, speciální terapie, pohybová léčba, atd.

Architektura Dušana Jurkoviče

Jedinečné přírodní prostředí Luhačovic inspirovalo architekta Dušana Jurkoviče k vytvoření zcela unikátního souboru staveb ve stylu lidové secese. V letech 1902–1914 zde zásadně ovlivnil vzhled jednotlivých budov i celý urbanismus luhačovických lázní. Jurkovičovy stavby v Luhačovicích: Jurkovičův dům, Jestřabí, Hudební pavilon, Chaloupka, Sluneční lázně, Vodoléčebný ústav, Vila Valaška a Vila Vlastimila.

Luhačovice nabízejí mimo relaxační aktivity také nepřebernou řadu možností aktivního odpočinku. Milovníci cyklistiky ocení množství stezek, ve městě se mimo hotelových bazénů nacházejí 2 veřejná koupaliště. Ve sportovních centrech si můžete zacvičit nebo zahrát tenis, badminton či minigolf. Malé děti si pak mohou vyhrát na jednom z řady dětských hřišť. Projet se můžete i na kolečkových bruslích na cyklostezce vedoucí Jurkovičovou alejí přímo až k přehradě.

Luhačovice žijí bohatým kulturním životem celý rok. Velkým svátkem je v první polovině května obřad otevírání a svěcení pramenů. Léčivé prameny a nádherné stavby ožijí pestrými kroji, secesními kostýmy, veterány, zpěvem a tancem. Milovníci vážné hudby k nám jezdí vždy v červenci na festival Janáček a Luhačovice. Mladí talentovaní houslisté se v Luhačovicích potkávají na začátku srpna v Akademii Václava Hudečka. Komorní divadelní tvorba je k vidění na konci prázdnin během festivalu Divadelní Luhačovice. Září patří Dnům slovenské kultury a dětskému folklornímu festivalu Písní a tancem. Během celého roku se konají k různým příležitostem oblíbené jarmarky. V letních měsících pak pravidelné víkendové kolonádní koncerty.

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet