MILEVSKO

(1690)

Město Milevsko se nachází na jihu Čech mezi městy Písek a Tábor. První písemná zmínka o městě je z roku 1184, kdy zde sídlil bohatý velmož Jiří z Milevska.

V roce 1187 byl založen premonstrátský klášter pod vedením opata Jarlocha, pokračovatele Kosmovy Kroniky české z let 1167 – 98. Klášter po následující období patřil k nejbohatším v Čechách a byl kulturním i hospodářským centrem velké oblasti. Dějiny města byly pak s klášterem nerozlučně spojeny. Milevský klášter patří k nejhodnotnějším památkám v Čechách, které byly postaveny v románském stylu. Jedná se o nejstarší klášter a zároveň jedinou románskou baziliku jižních Čech (www.klastermilevsko.cz). V těsné blízkosti se nachází Milevské muzeum, jedinečné místo, kde se snoubí historie, tradice i současnost, je na II. nádvoří Milevského kláštera (www.muzeumvmilevsku.cz).

Samotné náměstí E. Beneše nabízí koncentraci jedinečných památek na jednom místě (radnice na náměstí – dnes zde sídlí městský úřad, secesní budova České spořitelny, kostel sv. Bartoloměje, barokní stará radnice – nyní zde sídlí městská knihovna a Galerie M, … ). Nedaleko náměstí je další významná památka a tou je Nová Synagoga, která představuje unikátní kombinaci pseudoempírových a kubistických prvků. Ve městě nalezneme další unikát Muzeum milevských maškar, jedná se o jediné muzeum v ČR zaměřující se na dějiny zdejší národopisné tradice – masopustních průvodů (www.muzeummaskar.cz). Milevské maškary patří mezi největší masopustní průvod (s počtem 1248 masek) a navíc jsou zapsány na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihočeského kraje (www.milevskemaskary.cz). Milevské maškary mají i svoji „maškarní lavičku“, která je součástí veřejného prostranství v blízkosti náměstí. Krásný pohled na město samotné a především na Milevský klášter je z vrchu Hůrka, který určitě stojí za návštěvu.

Město Milevsko žije také sportem, bohatou kulturou a společenským životem. Nachází se zde rozsáhlý areál se sportovní halou, krytým zimním stadionem, atletickým stadionem, fotbalovými hřišti a dalšími sportovišti. Disponuje též tenisovými kurty, skateparkem, workout hřištěm, fitparkem a venkovním koupalištěm. Městská sportoviště spravuje společnost SPOS Milevsko s.r.o. (www.spos-milevsko.cz).

Mezi tradiční pravidelné akce v Milevsku patří Milevské maškary, Open Air Musicfest Přeštěnice (www.prestenice.cz), Milevské kulturní léto, Bartolomějské posvícení/Milevské slavnosti, Milevský pohádkový les.

V Milevsku i v jeho nejbližším okolí je spoustu pěších a cykloturistických tras. Je zde krásná příroda, svým návštěvníkům město nabízí klid daleko od velkých měst a průmyslových center.

V blízkém dosahu města je hrad Zvíkov, zámek Orlík, jezero Orlické přehrady, přírodní park Zeměráj u Kovářova, rozhledna Kupa u Jestřebic, Hravé peklo v Bernarticích, Stádlecký řetězový empírový most a mnoho dalšího.

Více info na www.milevskem.cz

 

 
 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet