MUZEUM ŘEZNICTVÍ

(1676)

V prostorách Muzea řeznictví ožívá tradice řeznického řemesla na Valašsku díky rodině Pilčíků. Muzeum založil v roce 2015 současný majitel společnosti MP Krásno, a. s., Karel Pilčík, který společně se svými dětmi představuje již pátou a šestou generaci řezníků a zakládá si na rodinné tradici, řeznické historii a kvalitní prezentaci řeznického řemesla a svých produktů.

Muzeum řeznictví má neopakovatelnou atmosféru, která připomíná tradice našich prarodičů. Návštěvníci se zaposlouchají do ozvěny starých časů a nasají vůni domácích jitrnic a dalších zabijačkových pochoutek. Pro návštěvníky je připravená ochutnávka masných produktů z MP Krásno a Řeznictví H+H, kterou skvěle doplňuje pivní nepasterovaný speciál Řeznický lev z minipivovaru v Palačově.

Návštěvníci se můžou těšit na pestrý program, který nadchne všechny věkové kategorie, od těch úplně nejmenších zvědavců až po ty nejstarší, kterým vzpomínky ožívají před očima. Unikátní film přenese návštěvníky zpátky v čase a představí tradici rodinných zabijaček a řeznickou historii, společně s její proměnou v průběhu 20. století. Navíc je unikátní sondou do dnešní výroby MP Krásno a toho, jak se řeznické umění s neustálou modernizací časem proměnilo.

V muzejní expozici čeká množství předmětů, které se vážou na řeznickou historii z různých časových období. Předměty z tradičních rodinných zabijaček, které jsou znalým řeznického umění známé, střídají další prvky, včetně řeznického krámku, ve kterém vítá návštěvníky pan řezník v tradičním oděvu. Dominantou řeznické expozice je funkční transmise z období první republiky. K prohlédnutí je zde poměrně rozsáhlá sbírka řeznických strojů z 1. poloviny 20. století, od ručních až po elektrické.

Muzeum řeznictví je muzeem plným zážitků, a proto nabízí jedinečnou možnost zažít Valašskou zabijačku na vlastní kůži. Program nabízený pro jednotlivce i skupiny začíná ochutnávkou lahodného ovaru a přípitkem – valašskou slivovicí. Poté si účastníci workshopu pod dohledem mistra řezníka vyrobí vlastní, čerstvě naražené jitrnice, jelita a tlačenku. Každý dostane ke zpracování veškeré ingredience k výrobě a vyladí si své zabijačkové dobroty přesně dle své chuti. Bohatá výslužka, která je výsledkem dobře odvedené práce na workshopu, se posléze zachladí a odnáší s sebou domů.

V Muzeu řeznictví nabízíme také pronájem sálu pro různé školení, zasedání či konferenci.

Ceny vstupného:

Vstupné s ochutnávkou uzenin a řeznického piva: 200 Kč, děti 150 Kč

Vstupné bez ochutnávky: 100 Kč, děti 80 Kč

Skupinám nad 15 osob poskytujeme slevu 10 % na celkovou výši vstupného.

Otevírací doba:

Pondělí – pátek: 8:00 – 16:00

Sobota: v sobotu exkurzi nutno objednat (8:00 - 12:00)

Neděle a svátky: zavřeno

Před návštěvou Muzea řeznictví doporučuje telefonicky ověřit, zda je muzeum ve vybraném termínu volné. Více na www.muzeumreznictvi.cz.

 

 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet