NAPAJEDLA

(1690)

- MĚSTO NA BAŤOVĚ KANÁLE Napajedla jsou významné historické město na rozhraní tří regionů, Hané, Valašska a Slovácka se zajímavými památkami, legendárním hřebčínem, ale zejména fenoménem jménem Baťův kanál. Užijte si výjimečnou a poetickou plavbu po historické vodní cestě vybudované v letech 1935–1938, která měla původně propojit evropské veletoky. Dnes slouží k turistickým plavbám na výletních lodích, loďkách či hausbótech, které si můžete půjčit v Napajedlích i v nedaleké Spytihněvi. Baťův kanál je lemován páteřní cyklostezkou, na kterou dále navazují stezky a trasy v okolí. Projeďte se podél kanálu na kole, koloběžce či in-linech.

Dominantou města je barokní zámek obklopený rozsáhlým parkem ve francouzském a anglickém stylu. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví, funguje jako hotel a slouží k pořádání svatebních obřadů a oslav. V sezóně jsou umožněny prohlídky historických sálů a otevřena je i kavárna.

Na náměstí nepřehlédnete novorenesanční budovu radnice postavenou v roce 1904 podle návrhu architekta Dominika Feye. Radniční věž bývá zpravidla otevřena během slavností a kulturních akcí k vyhlídce na město.

Napajedla jsou také městem koní. V roce 1886 založil majitel napajedelského panství Aristides Baltazzi hřebčín zaměřený na chov anglického plnokrevníka. Atmosféru rozsáhlého areálu, umístěného nedaleko centra města, tvoří stáje zbudované v anglickém stylu, rotunda s pohřebištěm nejslavnějších plemeníků i samotné výběhy s pasoucími se koňmi věhlasného napajedelského chovu. Prohlídky jsou umožněny po předchozí domluvě ve skupinách.

Městečko je i kulturním centrem, jenž je soustředěno do nárožní budovy Nového Kláštera. Zde najdete místní knihovnu, informační centrum, kavárnu, základní uměleckou školu, sídlo klubu kultury a hlavně moderní muzeum s pěti stálými expozicemi.

V napajedelském muzeu lákají především děti na expozici Hřiště hraček, která představuje dílo designérů Fatry Napajedla. Dospělé láká na audiovizuální výstavní sál a moderní expozice.

Město Napajedla je rušným a živoucím prostorem, který svým obyvatelům i turistům každoročně nabízí řadu atraktivních kulturních, společenských a sportovních akcí. Přijeďte se přesvědčit.

INFORMAČNÍ CENTRUM NAPAJEDLA

Komenského 304, 763 61 Napajedla

Tel.: +420 577 944 247, E-mail: infocentrum@napajedla.cz

www.ic.napajedla.cz

www.facebook.com/icnapajedla

 

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet