Zámek Nové Hrady

(1664)

Zámek vznikl v druhé polovině 16. století za Weikersdorfů nebo Lobkoviců. Jan Antonín Harbuval – Chamaré začal v Nových Hradech stavět rokokový zámek. Zámek byl zařazen vzhledem k velké umělecké ceně mezi památky první kategorie. Část zamku, která je přístupná veřejnosti, slouží jako ukázka bydlení šlechty v době rokoka.

Na místě středověké tvrze vybudovali Kostkové z Postupic na ochranu svého panství v polovině 15. století nový hrad, po němž bylo pojmenováno i městečko. Hrad noví vlastníci panství Harbuvalové Chamaré v 18. století opustili. Zůstaly po něm na temeni vrchu jen velmi skrovné zbytky, materiálu z hradu se použilo k novostavbě dnešního velkolepého zámku.

Projekt rokokového zámeckého objektu zhotovil arch. Josef Jäger podle náčrtků stavebníka Jana Antonína Harbuvala Chamaré. Výstavba proběhla v letech 1773 – 1778. Ze zámku obdélníkového půdorysu vybíhají dvě postranní křídla, spojená terasou, jež odděluje od zámku čestný dvůr. Dodatečně byl na příjezdové straně čestný dvůr v letech 1781 - 1782 uzavřen zdí terasy, prolomenou velkoryse pojatou trojitou branou s plastickou výzdobou.

Otevírací doba:

duben: o víkendech a svátcích , 10 – 16 hodin
květenzáří: denně včetně pondělí, 10 – 16 hodin

říjen:  o víkendech a svátcích, 10 – 16 hodin

 

 
 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet