Nový Hrádek u Lukova

(1681)

Prvními historicky doloženými majiteli Nového Hrádku a několika blízkých vsí byli premonstráti z kláštera v Louce u Znojma. V roce 1358 území získal moravský markrabě Jan Jindřich, bratr císaře Karla IV., který zde nechal vystavět lovecký hrádek. Po jeho smrti se v držení panství střídají Einzingerové, Krajířové z Krajku, Althannové a v devatenáctém století polští Mniszkové a Stadničtí.

Historie hradu Nový Hradek

Areál dnešní zříceniny je tvořen dvěma hrady – starší gotickou stavbou s obytným palácem a dvojitým oválným prstencem hradebních zdí a předním hradem, který vznikal postupně od patnáctého století z původního předsunutého opevnění. Mezníkem ve stavebním vývoji Nového Hrádku byla třicetiletá válka, během níž byl hrad v roce 1645 dobyt a pobořen Švédy. Starší část zůstala zříceninou, přední hrad byl však dál využíván jako letní lovecké sídlo šlechtickými majiteli.

Zalesněná členitá krajina, v níž je Nový Hrádek situován, je součástí první nejpřísněji chráněné zóny Národního parku Podyjí. Pozoruhodný je zejména příkrý údolní zářez pod hradem, modelovaný řekou Dyjí. Z velice bohaté fauny a flóry zaujme výskyt vzácné divizny nádherné, různých druhů rozchodníků, ale také například tesaříka obrovského, volavky popelavé, čápa černého nebo dvoumetrové užovky stromové.


Otevírací doba:


Květen až červen: 9  – 17 hodin (denně)
Červenec - srpen: 9 - 18 hodin (denně)
Září: 9  – 17 hodin (pouze o víkendech)
Ostatní dny po dohodě se správnou zříceniny.
Organizace prohlídek:
Prohlídka je možná pouze s průvodcem. Návštěvníci jsou povinni uposlechnout jeho pokynů souvisejících s jejich vlastní bezpečností a ochranou přírodního prostředí národního parku.
Nejvyšší počet návštěvníků v jedné prohlídkové skupině 20 osob.
Délka prohlídky asi 50 minut.
Polední přestávka od 12 do 13 hodin.
Poslední prohlídka začíná hodinu před ukončením návštěvní doby.

 

Zdroj: NPÚ

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet