Pelhřimov

(1690)

Královské město Pelhřimov leží na Českomoravské vrchovině v údolí říčky Bělé. Zmínky o městě pochází již ze 13. století, kdy se prvotní osídlení pravděpodobně rozkládalo kolem kostela sv. Víta nedaleko od současného centra. Pelhřimov se stal městem královským v roce 1596 díky císaři Rudolfu II. Dalšími význačnými momenty v historii byly také bezesporu velké požáry, kdy většina městských staveb lehla popelem, ale právě díky tomu mají měšťanské domy jednotný renesančně-barokní charakter, který je ozdobou městské památkové rezervace. Na rozvoji Pelhřimova se v historii příznivě promítla těžba stříbra v okolí Křemešníku a také celá řada řemesel – soukenictví, plátenictví, tkalcovství, barvířství, perníkářství a pivovarnictví. Pivovar, který vaří pivo s příznačným názvem Poutník, přetrval dodnes a těší se velké oblíbenosti u místních i přespolních. V současné době má Pelhřimov asi 17 000 obyvatel a je významným průmyslovým střediskem, kde je zastoupen průmysl potravinářský, strojírenský a spotřební. Důvod, proč k nám přijíždí ročně několik tisíc turistů, však není průmysl, ale celá řada lákavých turistických atraktivit. Pelhřimov je známý jako město rekordů díky každoročnímu mezinárodnímu festivalu s názvem „Pelhřimov město rekordů“ a samozřejmě i díky samotnému Muzeu rekordů a kuriozit, které Vám nabídne i další expozici Zlaté české ručičky a Procházku českou knihou rekordů. V nabídce je toho však mnohem víc. Můžete se podívat na strašidla z Vysočiny do Muzea strašidel, nechat se vyděsit v místním Pelhřimovském pekle, zdolat 135 schodů na vyhlídkovou věž kostela sv. Bartoloměje s plyšovými kozami rekordmankami, zavzpomínat na legendární filmy Lubomíra a Oldřicha Lipských v Síni Lipských aneb ..., nebo si projít Stezku po stavebních slozích, kterou se pyšní pelhřimovské náměstí a jeho nejbližší okolí. Milovníci historie také jistě rádi zavítají do Muzea Vysočiny Pelhřimov, p. o. Pro odpočinek se nabízí malebná Děkanská zahrada nebo naučná stezka v Městských sadech. Více informací je na www.pelhrimovsko.cz.

Turistické cíle

Muzeum strašidel

Malí i velcí zde mohou na vlastní oči vidět nadpřirozené bytosti vyskytující se v minulosti i současnosti na Vysočině, např. hejkala, meluzínu, vodníka, polednici, plivníka a spoustu dalších klasických českých strašidel. Exponáty jsou vyrobeny převážně z vosku a ve skutečné velikosti.
www.pelhrimovsko.cz/strasidla/

Síň Lipských aneb První české MÚZYum

Jako hold svým slavným rodákům vytvořili Pelhřimovští Síň Lipských aneb První české MÚZYum. Do podvědomí lidí se z rodu Lipských dostali zejména režisér Oldřich Lipský a jeho bratr, herec Lubomír, ale mnoho práce v divadle či televizi odvedli i další příslušníci této slavné umělecké dynastie. Expozice je rozčleněna do tří částí. V první se dozvíte o životě a díle, druhá část je věnována filmové tvorbě a třetí zábavnou formou přibližuje jejich slavné filmy. Návštěva této expozice jistě v každém zanechá kousek moudra či radosti.
http://www.pelhrimovsko.cz/sinlipskych

Pelhřimovské peklo

Opravdové vzrušení i zábavu naleznete v podzemí Šrejnarovského domu čp. 10, kde je umístěno Pelhřimovské peklo. Staňte se na chvíli čerty či jen jako obyčejní hříšníci si plně užijte této interaktivní strašidelné expozice. Zapište do knihy hříchů největší lotry ze svého okolí, užijte si pobyt v pekelném kotli, na Záhořově loži nebo na pekelném trůně samotného Lucifera.     
http://www.pelhrimovsko.cz/peklo

Vyhlídková věž kostela sv. Bartoloměje

Krásný a nezapomenutelný výhled, kde je možné mít celé město Pelhřimov jako na dlani, Vám nabídne vyhlídková věž kostela svatého Bartoloměje. Nádherný výhled na město i okolní krajinu z ochozu věže z výšky třiceti metrů. V horní části věže je zpřístupněna komůrka hlásného s historickými fotografiemi města Pelhřimova. Cestou na ochoz se prochází kolem pelhřimovských zvonů. 135 schodů věže můžete zdolat i s plyšovými kozami Rózou a Rézou, které byly návštěvníky věže vyneseny již do výšky nad 165.000 m n. m.
http://www.pelhrimovsko.cz/cz/188-74-turisticky-servis/vyhlidkova-vez.htm

Galerie M

Výstavní síň sídlí v přízemních prostorách bývalého Purkrabského domu (čp. 17) na Masarykově náměstí a každý měsíc nabízí milovníkům umění novou výstavní expozici obrazů.
http://www.pelhrimovsko.cz/cz/118-76-kultura/galerie-m.htm

Výstavní síň v kostele sv. Víta

Původně gotický kostel s barokními úpravami patří mezi nejstarší budovy v Pelhřimově. V sezoně zde probíhají tematické výstavy výtvarných děl a v průběhu roku tento kostel s nádhernou akustikou ožívá jako koncertní síň nebo obřadní sál.
http://www.pelhrimovsko.cz/cz/188-74-turisticky-servis/vyhlidkova-vez.htm

Muzeum rekordů a kuriozit a Expozice Zlaté české ručičky

Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejpomalejší, nejkurióznější, nejvíce, nejméně ....... to jsou jen některé přívlastky zde vystavených exponátů. Každý si tu najde to své! V muzeu je možné najít více než 130 exponátů v různém provedení.

Zlaté české ručičky

Expozice umístěná v pelhřimovském Domě dobrých dnů je světovým unikátem. V průběhu neuvěřitelných 63 310 hodin čistého času práce vytvořil T. Korda z Vrchlabí desítky staveb (housle vázy,…) z neuvěřitelného počtu 820 215 zápalek a zápalkových hlaviček! Nikde na světě není nic podobného k vidění.
www.muzeumrekorduakuriozit.cz

Muzeum Vysočiny Pelhřimov

Muzeum Vysočiny, kde je možné si prohlédnout umělecké sbírky, expozici vězeňství a mučicích nástrojů, seznámit se s historií regionu, informovat se o vzniku města, řemeslech apod.
www.muzeumpe.cz

Za zmínku stojí také naučná „Stezka po stavebních slozích“, která vás provede městskou památkovou rezervací, jež letos slaví 40 let od svého vzniku a skrývá nejeden architektonický skvost, který stojí za zhlédnutí. Je to procházka časem, která začíná v gotice, pokračuje přes renesanci, baroko a končí architekturou moderní doby, mezi jejíž nejcennější odkazy patří stavby postavené v kubistickém slohu.

Podrobnější informace naleznete na www.pelhrimovsko.cz, případně se na nás můžete kdykoliv obrátit telefonicky:  565 326 924, 565 324 927 nebo emailem na ic@kzpe.cz. Rádi Vám poradíme a zodpovíme vaše dotazy.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet