PÍSEK

(1690)

Zveme vás do 30 tisícového sídla v severní části Jihočeského kraje, vzdáleného zhruba 100 kilometrů od Prahy. Písek se pyšní titulem „Nejlepší město k životu v České republice“ a je oblíbený i mezi turisty, kterým nabízí kvalitní služby, řadu zajímavostí a možností aktivního vyžití.

Přes řeku Otavu, jejíž zlatonosný písek dal městu jméno, se pyšně klene Kamenný most, nejstarší dochovaná stavba svého druhu v zemi. Další připomínkou doby založení Písku je raně gotický královský hrad – dnes sídlo místního muzea. Dominantou města se stal děkanský kostel se 72 m vysokou věží, která je stejně jako kostel přístupná návštěvníkům.
Nedávné investice do revitalizace historického jádra Písku uvidíte na každém kroku. Po upravené promenádě kolem řeky Otavy podél městských hradeb můžete navštívit původní mlýn, ze kterého byla vybudována dodnes funkční vodní elektrárna a v dnešní době navíc muzeum osvětlování. Odpočinout si můžete v útulném parku, upraveném z bývalého hradebního příkopu. V jednom z nádvoří za budovou barokní radnice se nachází Sladovna, která se po nákladné rekonstrukci stala centrem dětské ilustrace a hravou galerií. Dnes je v ní umístěno také Turistické informační centrum a expozice Sladovnictví.
Písek nabízí možnosti příjemného posezení v kavárnách a restauracích. Město si můžete užít rovněž při některé z akcí, např. Městské slavnosti (červen), Letní slavnosti (červenec) nebo Folklorním festivalu (srpen). Každoročně jsou u Kamenného mostu na břehu Otavy také stavěny obří pískové sochy, které zdobí město po celou letní sezonu.
Na východní okraj města přímo navazují Písecké hory s výbornými podmínkami pro procházky, delší túry i cyklistické výlety. Oblast umožňuje poznání řady přírodních zajímavostí a nabízí i výhledy do jihočeské krajiny rybníků a podhůří Šumavy. Údolí Otavy zase láká k vyjížďkám na kole a řeku můžete také až do Písku či dále ke Zvíkovu splout.
www.pisek.eu




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet