POBĚŽOVICE

(1690)

Poběžovice Poběžovice leží v podhůří Českého lesa severozápadně od Domažlic, v mírně kopcovitém terénu s převládajícími polnostmi, loukami a nehlubokými lesy. Městečkem, které je poprvé připomínáno ve 2. polovině 14. století a městem se stává v 16. století, protéká potok Pivoňka.

Historie

Dominantou města je hrad a zámek. Jádro zámku pochází z vodního hradu, který zde stál od poloviny 15. století. Hrad byl opevněn hlubokými příkopy a hradbami. V mládí v Poběžovicích působil jako učitel hudby Bedřich Smetana. Zámek vlastnilo mnoho majitelů. V roce 1864 zakoupil Poběžovické panství významný rod Coudenhove-Kalergi. Hrabě Heinrich Coudenhove-Kalergi působil jako rakousko-uherský diplomat v Japonsku, kde se seznámil s japonkou Mitsuko Aojama, se kterou se oženil a v roce 1896 spolu přijeli do Poběžovic. Zde spolu vychovali 7 dětí. Mitsuko byla první trvale žijící Japonkou v Evropě. Zámek spolu s panstvím byl rodině Coudenhove-Kalergi po válce zabaven a zestátněn. Poběžovice byly od 15. století významnou židovskou obcí a poutním místem především pro pověstnou rituální a očistnou lázeň mikve. Židovská komunita byla během druhé světové války téměř zlikvidována. Po skončení války došlo k odsunu německého obyvatelstva a město bylo znovu osídleno obyvatelstvem českým.

 

Současnost

Současné Poběžovice, které s částmi Ohnišťovice, Sedlec, Sezemín, Šibanov a Šitboř čítají celkem 1545 obyvatel, představují správní a hospodářské centrum pro široké spádové zemí. V současnosti se Poběžovice stávají turistickým cílem nejen kvůli zámku, japonské zahradě a obnovenému židovskému hřbitovu, ale také kvůli krásné a neporušené přírodě Českého lesa.

Zajímavosti

Hrad a zámek Poběžovice (nepřístupný)
Coudenhove-Kalergi Zen zahrada Míru
Zámecký park
Kostel Nanebevzetí PannyMarie
Socha svatého Jana Nepomuckého
Poběžovická lípa
Židovský hřbitov
Kaple svatého Prokopa
Kostel svatého Mikuláše v Šitboři
Památník Jana ze Šitboře
Naučná stezka "Těžba živců na Poběžovicku"

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet