Polička

(1690)

Město Polička je vstupní branou do jednoho z nejkrásnějších koutů Českomoravské vrchoviny – Žďárských vrchů. Královské věnné město Polička bylo založeno v roce 1265 králem Přemyslem Otakarem II. Mezi poličská nej patří – prstenec kamenných hradeb ze 14. století s 19 věžemi, který v délce 1220 m obepíná celé historické jádro města a patří mezi nejzachovalejší ve střední Evropě. Pro turisty je možná procházka po ochozu hradeb s výkladem průvodce.

Ve věži kostela sv. Jakuba ve výšce 36 metrů naleznete rodná světničku nejznámějšího rodáka, hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Kromě prohlídky světničky je lákavý krásný rozhled na celé město a okolí.

V centrum Bohuslava Martinů je od roku 2009 nově otevřená moderní expozice o životě a díle B. Martinů, včetně školní třídy B.Martinů s dobovým nábytkem, ale moderními pomůckami pro výuku hudební výchovy, dějepisu...

Kromě expozice o B.Martinů i expozice o historii Poličky a jedinečná výstava sbírky horáckého skla.

Město Polička vlastní nedaleký raně gotický hrad Svojanov, kde návštěvníky čeká prohlídka historických expozic, hradní věže a bohatý kulturní program po celé léto.

 

 

 

 

 





zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet