Prachovské skály

(1682)

Prachovské skály tvoří pískovcové skalní město. Díky otevřeným náhorním plošinám můžete využít vyhlídek, z nichž budete mít celý Český ráj jako na dlani. Jsou pro vás připravené 4 prohlídkové trasy: žlutá 1,5 km, červená 2,5 km, zelená 3,5 km a po modré od obce Prachov vhodná i pro kočárky. Trasy jsou vhodné pro všechny věkové kategorie - jak pro rodiny s dětmi, tak i aktivní seniory.

Žlutá trasa
Trasu mohou využít návštěvníci Prachovských skal pro krátkou procházku a letmé seznámení se s dominantami Prachovských skal.
Trasa vede od Turistické chaty vlevo k rozcestí Zadní točenice, dále po schodišti Myší dírou – nejužším místem v Prachovských skalách, na vyhlídku Českého ráje, poté k rozcestí u Buku, k vyhlídce Míru, na rozcestí Nad Císařskou chodbou, odkud sestoupíme Císařskou chodbou na rozcestí Zadní točenice zpět k Turistické chatě.

ODHADOVANÁ DÉLKA TRASY: asi 1,5km
ČASOVÁ NÁROČNOST: 45 minut klidné chůze
 

Červená trasa
Na červené trase najdeme mnoho zajímavých míst Prachovských skal a je pro svoji délku a náročnost oblíbenou trasou pro rodiny se staršími dětmi nebo také aktivní seniory.

Trasa vede od Turistické chaty vpravo kolem totemu, výstupem Zelenou roklí, k vyhlídce Českého ráje, k rozcestí U buku, poté vlevo k vyhlídce Míru (uvidíme např. Trosky, či Ještěd). Pokračujeme vlevo k rozcestí Nad Císařskou chodbou, k vyhlídce Křížkovského, zpět vpravo k Hlaholské vyhlídce a znovu na rozcestí Nad Císařskou chodbou, poté sestoupíme Císařskou chodbou a můžeme vidět nejvyšší skálu Mnich. Od Zadní točenice se vracíme zpět k Turistické chatě. 

ODHADOVANÁ DÉLKA TRASY: asi 2,5km
ČASOVÁ NÁROČNOST: 1,5 hodiny klidné chůze
 

Zelená trasa
Zelená trasa nás seznámí s velkým množstvím zajímavých míst Prachovských skal a je asi nejatraktivnější a nejzajímavější cestou skalními masívy. Doporučujeme ho všem návštěvníkům, kteří mají více času a chtějí poznat téměř celé Prachovské skály.

Za Turistickou chatou se vydáme vpravo, po schodech na Pechovu vyhlídku, pak na rozcestí Nad Fortnou, sestoupíme mezi skalní masívy na místo nazvané Fortna, k vyhlídce Šikmá věž. Od té vede trasa skalním bludištěm kolem pamětní desky V. Náprstka k rozcestí U buku, dál na vyhlídku Míru, po hřebeni Bukoviny na rozcestí Nad Císařskou chodbou až na Hlaholskou vyhlídku. Od ní po Masarykově cestě, míjíme Rumcajsovu a Hakenovu vyhlídku, kličkujeme mezi skalami k Všetečkově a Schlikově vyhlídce, nakonec sestoupíme k ústí Císařské chodby zpět k Turistické chatě.

ODHADOVANÁ DÉLKA TRASY: asi 3,5 km
ČASOVÁ NÁROČNOST: 2 hodiny klidné chůze
 

Kratší trasa pro kočárky je značena modře a vede od obce Prachov k rozcestí U buku, odkud máme hustou síť  turisticky značených cestiček. Od rozcestí U buku se vrátíme zpět k obci Prachov.
 

Prachovské skály jsou otevřeny celoročně, ale pouze v turistické sezoně jsme schopni zajistit služby: toalety, občerstvení, turistické informační středisko apod. 

Rezervace vstupenek není zatím možná. Platba na místě v hotovosti nebo platebními kartami.

Aktuální informace na webu www.prachovskeskaly.cz, s dotazem se obraťte na náš e-mail: info@prachovskeskaly.cz nebo telefon: 702 002 702.

 

Provozovatel: J. M. Schlik, s.r.o., Vokšice 1 – zámek, 506 01 Jičín, IČO: 28830822

 

 

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet