Renesanční zámek Dřevohostice

(1664)

Krásný renesanční zámek se nachází v podhůří Hostýnských vrchů. Čeká tu na vás mnoho stálých expozic, prohlídka interiérů s průvodcem, výstup na zámeckou věž a unikátní muzeum historické hasičské techniky. Raritou je zde také první muzeum psychotroniky v České republice.

Renesanční čtyřkřídlý vodní zámek ze 16. století byl postaven na místě původního zemanského sídla - vodní tvrze, která zde stála již před rokem 1368. Nejvýznamnějším stavebním zásahem byla renesanční přestavba v letech 1595 - 1617 za moravského zemského hejtmana, vůdce moravských nekatolických stavů Karla staršího ze Žerotína. K raně barokním úpravám zámeckého interiéru pak došlo v 17. století. Další stavební úpravy pak byly provedeny na počátku 19. a 20. století.

V objektu zámku se nachází obřadní síň a konferenční místnost, dále pak expozice akademického sochaře Jiřího Lendra
či pamětní síň Lva kardinála Skrbenského. V jednom ze sálů je strop, který dostali darem novomanželé Friedrich z Obersdorfu a Barbora Valdštejnová. Jsou na něm zpodobněni jako psi, které na společném vodítku
drží bohyně Diana. Výjev symbolizuje to, aby dobře dbali o svěřené panství.

Expozice pravěk Dřevohosticka nabízí ke zhlédnutí nálezy místního archeologa Jiřího Jakubála, který se zaměřuje na uměleckou tvorbu našich předků. Tuzemským unikátem je muzeum léčitelství, psychotroniky a bioekologie
- nachází se zde rozličné virgule, kyvadélka, rušiče negativních zón, ale třeba i polibkoměr. Vyhledávanou atrakcí je přístroj na měření životní energie nebo přístroj na výrobu živé a mrtvé vody.

Na zámku můžete také vystoupat na věž
a rozhlédnout se po okolí. Podle pověsti se na zámku objevuje jednou za 100 let zvláštní bílá paní - z úst jí šlehá plamen a drží rozžhavený klíč. Kdo jí uvidí, tomu otevře poklad. V předzámčí pak unikátní hasičské muzeum
, které se mimo jiné chlubí koněspřežnou hasičskou stříkačkou z roku 1842.

Z historie zámku: zámek patří k nejvýznamnějším památkám moravské renesance. Předzámčí je tvořeno jižní částí opevnění se dvěma mohutnými baštami. Je to jen část původního čtyřhranného opevnění se čtyřmi nárožními baštami, které ztratilo postupně svůj obranný význam a bylo zbouráno v první polovině 19. století. Také vodní příkop, nyní lemovaný nově vysázenou alejí lip a kaštanů, byl tehdy značně zúžen. Zámek byl i s celým panstvím v roce 1897 prodán poslední majitelkou, baronkou Leonií Skrbenskou z Hříště obci Dřevohostice za 255 tisíc zlatých. Obec zde později zřídila pokoje pro výletníky.

Avšak již v roce 1902 zde byla zřízena „Ochranovna pro mládež zpustlou a mravně narušenou
", která zde působila až do roku 1919. Po nutných stavebních úpravách zde byla v roce 1920 otevřena újezdní měšťanská škola, která zde sídlila až do roku 1956, kdy se osmiletá střední škola přestěhovala do budovy nové základní školy na Lánech. Od roku 1956 do roku 1961 byla budova zámku používána místním JZD jako sýpky a skladiště brambor. V roce 1961 převzal budovu do správy Okresní ústav sociálních služeb Přerov, který tu zřídil „Ústav sociální péče pro mládež", který tu sídlil do roku 2002. Od této doby slouží zámek opět dřevohostické obci a je využíván jako kulturní centrum městečka.

Adresa:Zámecká 88

Dřevohostice 751 14

GPS: 49,425943 17,592053 

Otevírací doba:

Květen, červen a září otevřeno každou neděli v 9:00, 11:00, 13:00, 15:00.

Červenec a srpen otevřeno každý den od 9:00 do 17:00

Vstupné:

cena: 40 Kč

snížené: 20 Kč (studenti, děti, senioři, ZTP)




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet