Rozhledna Libín u Prachatic

(1671)

Libín představuje nejvyšší horu šumavského podhůří s nadmořskou výškou 1096 m n. m. Nachází se jižně u vlastního města Prachatice. Turisticky značená pěší trasa vede z Lázní sv. Markéty až na jeho vrchol, kde se nachází rozhledna.

Kamenná rozhledna válcového tvaru s vnitřním dřevěným schodnicovým schodištěm s celkem 138 stupni dosahuje výšky 27 m. Umožňuje celokruhový rozhled do okolí, výhled na velkou část Šumavy i Bavorského lesa, při dobré viditelnosti je možné spatřit také Alpy.

O postavení rozhledny rozhodl v lednu 1881 Šumavský klub turistů, založený roku 1879 a spadající pod Rakouský turistický klub. Pro výstavbu rozhledny uvolnilo na svém zasedání 22. dubna 1881 městské zastupitelstvo vrcholový pozemek tvaru kruhu o poloměru 30 m včetně vzrostlých stromů. Stavba byla financována z členských příspěvků, výnosů divadelních představení, koncertů a darů. Postavena byla v roce 1883 prachatickým stavitelem F. Reichartem podle projektu W. Susky. Slavnostně otevřena byla dne 16. září 1883. Pojmenována byla jménem korunního prince Rudolfa při příležitosti jeho návštěvy v Prachaticích roku 1871.

V roce 1935 dostal rozhlednu do správy Klub československých turistů, který zvažoval zastřešení vyhlídkové terasy, které se kvůli 2. světové válce nerealizovalo. Za války, ale také po nějakou dobu v 50. letech minulého století, sloužila rozhledna k vojenským účelům, kdy na Libíně byla dislokována malá posádka vojáků letectva.

Rekonstruována byla v roce 1994. Od počátku září 2007 je vyhlídkový ochoz osazen panoramatickými pohledy, které návštěvníky upozorňují na nejzajímavější viditelné body.

Nedaleko rozhledny se nachází lanový park. Na jeho místě lze spatřit pozůstatky těžby dioritu – vyvřeliny podobné žule, která zde v minulosti probíhala.

Vlastníkem rozhledny Libín je město Prachatice.

Eva Matysova  Libínská rozhledna(4)
Jiří Fuchs - podzimní pohled z Libína
Josef Jenšovský - pohled z Libínské rozhledny
Lucie Rambousková - pohled z Libínské rozhledny

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet