Rozhledny na Králicku

(1671)

Při příjezdu do Králík jistě zaujme návštěvníka i druhá dominanta - Hora Matky Boží s klášterem. Asi 1,5 km východně od Králík byla na vrcholu Lysé hory (původní název, 770 m n. m.) vybudována v letech 1696 - 1700 barokní trojlodní bazilika.

Na počátku 18. století pak byly přistavěny ambity a další objekty kláštera. Už při výstupu alejí ke klášteru se postupně otevírají další a další výhledy nejen na město, ale i na Králický Sněžník, Králickou Brázdu i na Suchý vrch.

Ještě lepší výhled umožňuje jednoduchá 34 m vysoká telekomunikační věž na holém vrcholu Val (789 m n. m.), asi 1 km od kláštera po žluté turistické značce. Z její vyhlídkové plošiny ve výšce 22 m je dokonalý kruhový rozhled na Králický Sněžník, Jeseníky a Orlické hory s výrazným Suchým vrchem. Věž je volně přístupná.

Nedaleká Křížová hora (734 m n. m.) nad obcí Červená Voda byla v historii velice významným poutním místem. Na vrcholu stál dřevěný kostel a vedla na něj křížová cesta. V době největší slávy hory se na jejím vrcholu scházely na poutních cestách řádově tisícovky lidí. Bohužel v šedesátých letech minulého století kostelík padl za oběť nezájmu tehdejšího obyvatelstva a byl devastován vandaly, stejně jako soustava pískovcových křížů podél cest k vrcholu. V červnu 2007 byla na Křížové hoře otevřena nová rozhledna, pod rozhlednou byl z kamenné dlažby vyobrazen základ tehdejšího kostela, pro záměry církve byl postaven kamenný oltář. Nová rozhledna je vskutku zdařilá. Štíhlá elegantní stavba věže působí velice dobrým dojmem. Nabízí krásný výhled a je lehce dostupná. Z Červené Vody po žluté cca 5 km.

Nad městem Javorník byla nedávno vybudována rozhledna na Borůvkové hoře (898 m n. m.) s vy hlídkou ve výšce 24 m nad terénem. Rozhledna umožňuje nádherný výhled na českou i polskou stranu regionu, mimo jiné na Otmuchovské a Nyské jezero.

zdroj: Sdružení obcí Orlicko




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet