Jeskyně Šipka

(1683)

Jeskyně Šipka je nejznámějším krasovým útvarem štramberského krasu. Portál jeskyně o šířce 8 m a výšce 3,8 m je orientován k severu. Za krátkou vstupní chodbou následuje dno Propástky, ze které vybíhají dvě chodby-Jezevčí díra a Krápníková jeskyně. Propástka 12 m hluboká vznikla zřícením stropu dómu vzniklého na křížení puklin vápencového masívu. Krápníková chodba je 38 m dlouhá, 3-4 m široká a až 5 m vysoká.

Při archeologickém výzkumu byly v sedimentech nalezeny četné pozůstatky rozličných zvířat (kosti, zuby). Např. jeskynního medvěda, který zde nějakou dobu pobýval, kosti Iva jeskynního, hyeny, nosorožce srstnatého, mamuta, zubra, pratura, pižmoně, levharta, rosomáka, soba polárního, losa. Celkem na 130 druhů živočichů.

Vlhké a zastíněné skály spodní části Propástky jsou vhodným místem pro výskyt drobných kapradin. Je to např. sleziník červený a routička, osladič obecný a bukovinec vápencový.

Na stěně jeskyně je umístěna od r. 1922 pamětní deska Karla Jaroslava Mašky od akad. sochaře Františka Juráně. Před jeskyní je umístěna busta Bohumíra Jaroňka, akad. malíře, který často navštěvoval a maloval Štramberk. Po schůdkách okolo jeskyně vystoupíme ke kamenné mohyle s křížem, postavené jako náhrada za zrušené kostely na vrcholu Kotouče. Kříž byl původně dřevěný. Napravo od kříže na Bezručově vyhlídce stojí dřevěná zvonička, která svého času nesla nápis „Kdo si na mě zazvoní, bude žít až do smrti".




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet