Soběslav

(1690)

Soběslav je moderní jihočeské město současnosti s historickými tradicemi, obklopené nádhernou přírodou. Leží na soutoku řeky Lužnice a Černovického potoka v malebné blatské krajině 20 km jižně od Tábora. Na své si zde přijdou příznivci cyklistiky, turistiky, houbaření, vodních sportů i milovníci historie.

O město pečoval více než 300 let rod Rožmberků a ozdobil jej nádhernými stavbami, které stále lákají navštěvníky. K nejhezčím památkám ve městě patří raně gotický kostel sv. Petra a Pavla na náměstí Republiky. U něho se majestátně vypíná štíhlá, 68 m vysoká věž. Z jejího ochozu se návštěvníkům naskytne překrásný pohled na celé město. Jednou z nejvýznamnějších památek Soběslavi je rožmberský hrad ze 14. století. Po rozsáhlé rekonstrukci zde sídlí od roku 2010 unikátní městská knihovna. S hradním palácem je spojena okrouhlá věž Hláska s hvězdicovitou klenbou. Skutečnou stavitelskou perlu představuje kostel sv. Víta, vrcholné dílo gotiky období Václava IV. Vedle kostela stojí stará radnice v průčelí s dvěma štíty. V samém středu náměstí se nachází starodávná kamenná kašna se sochou patrona města sv. Floriana a Mariánský sloup. Další významnou památkou je hřbitovní kostel sv. Marka se vzácnou osmibokou barokní kaplí. Dnes slouží kostel účelům kulturním jako galerie, koncertní a obřadní síň. Ve městě se také nacházejí dvě muzea. Smrčkův dům z roku 1564, v němž je nyní národopisná expozice a Rožmberský dům z 15. století, kde je dnes přírodovědná expozice věnovaná přírodě Táborska.

V horkých letních měsících poskytuje příjemné osvěžení a relaxaci moderní koupaliště. V Soběslavi nechybí ani rozsáhlý sportovní areál s možností všestranného využití. Patří k němu i kemp s chatkami u Lužnice, oblíbené řeky vodáky a rybáři. Na letišti Aeroklubu se dají provozovat letecké sporty. Procházkou kolem Lužnice směrem k lesnímu komplexu Svákov turisté spatří zachovalé valy prehistorického keltského hradiště a kapli Panny Marie Bolestné. Na okraji Svákovského hradiště nad levým břehem řeky byla v roce 2014 vybudována dřevěná turistická rozhledna. Poskytuje výborný polokruhovitý výhled východním směrem na město Soběslav, okolní vesnice, hrad Choustník a nabízí nádherná panoramata.

V červenci a v srpnu zajišťujeme pro návštěvníky zdarma prohlídky centra města, včetně obou kostelů na náměstí a nedaleké knihovny v hradním komplexu.

Z tradičních akcí vybíráme:

Soběslavské okruhy - závody v silniční cyklistice (duben)

Setkání s hudbou v Soběslavi – tradiční festival vážné hudby (začátek července)

Kubešova Soběslav - mezinárodní festival dechových hudeb (třetí červencový víkend)

Soběslavské slavnosti – celodenní historická slavnost v areálu hradu (září)




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet