Štola Země zaslíbená

(1692)

Pokus o dataci ražby této jedné z nejznámějších štol ve vrchu Mědníku je problematická Mapa dokumentující těžbu na Mědníku ,která vznikla kolem roku 1800,lokalizuje vstup do štoly s názvem a přípiskem hodnotící dílo jako uzavřené a vytěžené.

Stěny štoly vypovídají o různých způsobech ražby, nejzajímavější jsou dozajista úseky chodeb ,které pokrývá silná vrstva sazí.která je připisována archaické technice tzv. Krušením (odtud název Krušné hory).čili Sázení ohněm.

Tato technika byla používana především ve středověku a spočívala v narušení horniny sílným žárem ohněm, rozdmíchaným rychlím prouděním vzduchu. Ve štole jsou tyto stopy dochovány na značně dlouhém úseku chodeb. Spolu s pečlivými zakládkami z tcrdého hlušinového kamene formou suchých zdí. Profil chodeb v celé délce štoly svědčí o poctivé ruční práci předindustriální doby.

Lze uvažovat ,že štoly Země zaslíbená je svědkem nejstarších počátků dolování na Mědníku ,která spadá na sklon středověku.Zdejší rudy byly tvořeny hlavně sulfidy-pyrhotinem,pyritem,sfaleritem,chalkopyritem, které převládaly nad oxidickou rudou Fe magnetitem.

V současné době můžete navštívit štolu Země zaslíbená s průvodcem v délce cca 110m a jednoho patra s komorou. K vidění je figurýna dětského horníka , hornické nářadí a důlní osvětlení.

Na zprovozňování dalších částí dolu se pracuje . Více na
www.stola-zeme-zaslibena-mednik-med.webnode.cz




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet