ŠUMPERK

(1690)

ANDĚLSKÉ STEZKY A MÍSTO SETKÁVÁNÍ S ANDĚLY (viz obr. 1)

Stezky v příměstském lese stráží andělé. Jejich sochy vznikají v rámci každoročního sochařského sympozia a vytrvalé poutníky dovedou až k Anděláriu - galerii pod širým nebem.

U frekventované turistické trasy směrem na Městské skály mohou turisté využít k odpočinku posezení u zrekonstruované bývalé trafostanice.

K procházce po Andělských stezkách nasměrují turisty tři informační tabule. Pokud na rozcestníku Tulinka, kde je umístěna jedna z informačních tabulí, zvolíte zelenou turistickou značku ve směru Městské skály, narazíte asi po jednom kilometru na nově zrekonstruovanou trafostanici se sochami andělů tzv. místo setkávání s anděli.

Další možnost nabízí modrá turistická značka, jež výletníky po pěti kilometrech přivede až do Rejchartic, kde se každoročně koná sochařské sympozium Andělské louky. Zde se pod rukama sochařů a řezbářů ze Spolku Artibi Šumperk mění obyčejné dřevo v umělecká díla a vzniká zde jedinečná galerie pod širým nebem, tzv. Andělárium. 

 

CYKLOTRATĚ TULINKA (viz obr. 2)

Podél naučně stezky pro děti, tzv. Čarovného lesa, vyrostly nové terénní stezky pro horská kola. Pod kopec Kokeš se cyklisté dostanou 550 metrů dlouhým stoupajícím trailem, dolů se pak můžou spustit třemi různými cestami.

Celková délka cyklotratí je 1 460 m a jsou tvořeny z jedné společné stoupající tratě délky 550 m a tří samostatných sjezdových tratí různé obtížnosti celkové délky 910 m. Sjezdové tratě : - modrá, nejlehčí trať, vhodná pro děti, které zvládají jízdu na kole ve stoje a používají obě brzdy - červená, středně těžká trať s prudšími částmi a celkově s větší rychlostí jízdy cyklisty - černá, nejtěžší trať, obsahující větší terénní nerovnosti, skoky apod. Tratě jsou určeny pro horská kola. Nechoďte prosím na tratě pěšky, nejezděte zde na koních a žádných motorových vozidlech.

 

EXPOZICE ČARODĚJNICKÝCH PROCESŮ (viz obr. 3)

V Expozici čarodějnických procesů nahlédnete za oponu děsivého, ale zároveň fascinujícího období šumperských dějin, kdy město zasáhly procesy s domnělými čarodějnicemi. Stálá expozice, která dokumentuje neblaze proslulé inkviziční procesy v letech 1679–94, které otřásly dějinami města Šumperka a blízkého okolí se nachází ve sklepení Evropského domu setkávání, nebo-li v tzv. Geschaderově domě. Prostřednictvím audioprůvodce guidePORT™ uslyšíte hlas samotného inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga z Edelstadtu, který Vás expozicí provede. Není bez zajímavosti, že právě v tomto domě v 17. století bydlela rodina Heinricha Peschkeho, právě on a jeho žena Marie se stali nejstatečnějšími oběťmi Bobligova řádění. Více však už v samotné expozici… Geschaderův dům je také jedním ze zastavení na „Čarodějnické cyklotrase“ vedoucí po stopách čarodějnických procesů od Mohelnice přes Šumperk až do Zlatých Hor. Vstup do expozice bude podléhat aktuálním mimořádným opatřením, zejména omezenému počtu návštěvníků a doporučeným hygienickým opatřením (maximální počet osob, rozestupy, respirátory). Potvrzení o negativním testu či očkování nebude vyžadováno.

Provozní doba po-ne:

červen, září  9.00-15.00; červenec, srpen 9.00-17.00. Poslední prohlídka začíná 45 minut před koncem provozní doby.

 

KLÁŠTERNÍ KOSTEL ZVĚSTOVÁNÍ PANNY MARIE (viz obr. 4)

Památka mimořádné hodnoty byla zachráněna v minutě dvanácté a její krásu můžete obdivovat v letních měsících, kdy je kostel přístupný veřejnosti. Neopakovatelnou atmosféru mají i koncerty a další kulturní akce, které se zde pořádají.

Kostel Zvěstování Panny Marie původně náležel k dominikánskému klášteru, jenž byl podle řádové kroniky založen v roce 1293. Nyní je odsvěcený a slouží k pořádání kulturních akcí.

 

PO STOPÁCH MALÉ VÍDNĚ (viz obr. 5)

Nechte se okouzlit nečekanou noblesou Malé Vídně ukrytou pod vrcholky Jeseníků. Atmosféru konce 19. století si přiblížíte při procházce po stopách nádherných staveb, které zde vytvořily osobnosti vídeňské architektonické školy v období největšího rozkvětu města. V průběhu 19. století došlo v Šumperku k nebývalému rozmachu textilního průmyslu. V důsledku toho se rapidně změnila urbanistická a architektonická tvář města. Bohatí šumperští podnikatelé si zvali pro stavbu svých vil a paláců významné vídeňské architekty. Šumperk se tak nápadně přiblížil vzhledu tehdejšího hlavního města habsburské monarchie.

Projděte se po výstavném městě pouze v doprovodu letáku s mapkou nebo aplikace pro chytré mobilní telefony a nechejte se strhnout atmosférou doby.

 

PROHLÍDKOVÉ OKRUHY MĚSTEM (viz obr. 6)

Šumperk je neobyčejně malebné město s bohatou a pestrou minulostí. Do světa poutavých příběhů můžete nahlédnout při procházce s průvodcem nebo s některou z aplikací, které jsou volně ke stažení.

Komentované prohlídky města:

Zajímá vás kuriózní způsob vzniku požáru Šumperka v roce 1669? Kde se nacházela šatlava a kudy odcházeli odsouzenci v čarodějnických procesech na svou poslední cestu? Informační centrum Šumperk nabízí možnost vydat se s průvodcem na komentovanou prohlídku městem.

Skryté příběhy: páni žrouti

Díky venkovní hře Skryté příběhy poznáte nejen nová zajímavá místa, ale navíc můžete cestovat v čase a udělat každý rodinný výlet neobyčejným dobrodružstvím.

Šumperk v příbězích

Šumperk skrývá mnohá tajemství, která se odhalí tomu, kdo je hledá. Stopovací hra, určená převážně dětem provede zájemce po nejzajímavějších místech historického jádra města.

Geolokační hra – Není známka jako známka

Geolokační hra provede malé i velké hráče po stopách budov spjatých s érou rozvoje textilního průmyslu v době, kdy si Šumperk vysloužil přízvisko Malá Vídeň.

 

ČAROVNÝ LES A DĚTSKÉ LESNÍ HŘIŠTĚ (viz obr. 7)

Na lesní pěšině ve stínu mohutných stromů vás čeká setkání s pohádkovými bytostmi. Projdete kolem magického místa lesoparku a bývalého sanatoria a na své cestě objevíte vílu Tulinku, skřítka Kokeše, čaroděje Dobroděje, Sedmivouse, Orla s rybou, Medvídka a Žábu. (Všechny plastiky byly vytvořeny českými a polskými sochaři.)  Čarovný les se nachází v příměstském rekreačním lese. Ten je také výchozím bodem k dalším turistickým cílům v okolí Šumperka.  Přírodní dětské hřiště uprostřed lesa poskytuje množství zábavy dětem a rodičům skýtá odpočinek ve stínu mohutných stromů

 

RADNICE V ŠUMPERKU (viz titulní obrázek)

Budovu, postavenou v letech 1909–1911 ve stylu saské neorenesance se secesními detaily, najdeme uprostřed historického náměstí, na původním místě gotické a renesančně upravované radnice, připomínané již v 15. století.

Vedle radnice si můžeme prohlédnout morový sloup postavený na památku obětem velké morové rány, která řádila v našich zemích v roce 1714. Sloup byl zhotoven v dílně sochaře Kurmesa v roce 1719. Můžeme shlédnout i několik fasád empírových domů s bohatou štukovou výzdobou z 18.-19. století.

Rozhledy z radniční věže jsou realizovány s průvodcem v letních měsících. Stanovištěm průvodců je Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie. Aktuální časy pro rozhledy z radniční věže najdete na www.infosumperk.cz


 


 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet