Tábor

(1690)

Tábor je krásné historické město, druhé největší město na jihu Čech (35 tis. obyvatel). Pyšní se slavnou husitskou minulostí a řadou architektonických památek. Ani okolí města vás nezklame. Kopcovitá krajina kolem Tábora přímo vybízí k výpravě na kole či k pěšímu výletu za mnoha turistickými atraktivitami.

Přijeďte na výlet do Tábora! Jeho památky a středověký charakter nadchnou dospělé, jeho nové expozice potěší hlavně děti! Historické centrum je přehlídkou pamětihodností všech slohů. Díky svým spletitým uličkám a unikátnímu systému zástavby je vyhlášeno městskou památkovou rezervací.

Příjemnou procházku romantickými zákoutími a křivolakými uličkami Starého města si můžete zpestřit výstupem na věž původního hradu Kotnov či na vyhlídkovou věž děkanského chrámu. Pocit tajemna na vás dýchne ve středověkém podzemí. Více o zakladatelích města se dozvíte v Husitském muzeu.

Za návštěvu stojí také expozice Táborský poklad, přibližující nález rozsáhlého mincovního nálezu a vybavení domácnosti městského písaře, který v domě s pokladem žil. V husitském skanzenu v Housově mlýně si můžete v ojedinělé husitské zbrojnici vyzkoušet zbraně a zbroje, které si zahrály ve známých filmech. Toužíte-li zažít skutečný středověk v Táboře, navštivte město v polovině září, kdy se zde každoročně koná festival Táborská setkání.

Vnímejte Tábor všemi smysly! Pro milovníky sladkostí je připravena rozsáhlá expozice v Muzeu čokolády a marcipánu, pro odvážné Strašidelné podzemí, pro malé Skřítkov a zaujme i Muzeum lega s unikátními modely.

Novinkou je Muzeum loutkářského umění s rekvizitami a loutkami z filmů finské režisérky, animátorky a scénáristky Katariiny Lillqvist. Úchvatná je také procházka po zachované části městského opevnění a stoupání lipovou alejí k nedalekému poutnímu místu, baroknímu kostelu v Klokotech. V samotném centru města se rozprostírá nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě, zvaná Jordán. Oázu klidu v rušné části města představuje botanická zahrada, druhá nejstarší v ČR, a nedaleká ZOO Větrovy.

Ani tím ale výčet turistických atraktivit a pamětihodností nekončí, přijeďte se sami přesvědčit.

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet