Ústí nad Orlicí

(1690)

Východočeské město ležící na úpatí Orlických hor, 150 km východně od Prahy, nabízí svým návštěvníkům bohatou nabídku rekreačního vyžití. Najdeme zde mnoho tras pro cyklistické i pěší výlety, například podél kapliček Křížové cesty vedoucí až k vyhlídkové věži na Andrlově chlumu. Pro milovníky cyklistiky jsou připraveny nově vybudované cyklostezky do okolí. Centrem aktivní turistiky se stalo tábořiště a loděnice Cakle s horolezeckou stěnou či půjčovnou vodáckého vybavení.

Nedaleko centra města můžete navštívit atletický stadion, Aquapark či krytý plavecký bazén. Výborné zázemí pro pořádání kulturních akcí tvoří bohaté architektonické dědictví.

Patří sem Děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie, nově postavená Základní umělecká škola J. Kociana, funkcionalistická budova divadla, jejímž architektem byl Kamil Roškot, nebo nově zrekonstruovaná secesní Hernychova vila, ve které v současné době sídlí mimo jiné i městské muzeum.

Dnes muzeum vlastní přes 7500 betlémových součástí zachycujících malbu nejstarších malířů z konce 18. století až po malíře dnešní a přibližuje tak známou betlémářskou tradici..




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet