Valtice

(1664)

Dnešní podoba valtického zámeckého komplexu je výsledkem stavební činnosti v první polovině 17. století, kdy byla prakticky završena snaha mocného rodu Lichtenštejnů vybudovat z Valtic knížecí rezidenci.

Historie zámku Valtice

V první vývojové fázi za Karla Eusebia z Lichtenštejna projektoval Giovanni Giacomo Tencala novostavbu manýristického zámku, umístěného v těsném sousedství původního středověkého sídla, které bylo později odstraněno. Po Tencalově odchodu stavbu dokončoval Ondřej Erna z Brna a jeho syn Jan Křtitel.

Na konci 17. století a počátku 18. století přichází do Valtic Jan Bernard Fischer z Erlachu, který vypracoval projekt na celkovou barokizaci zámku. Prováděcím architektem byl Ital Domenico Martinelli. V roce 1713 pak započal stavbu obou křídel předzámčí a poté konírny s jízdárnou.

Přestože projekt nebyl realizován v plném rozsahu, je zámek pokládán za jeden z nejvýznamnějších dokladů barokní architektury u nás. V jeho bezprostřední blízkosti byla vybudována barokní zahrada, později přeměněná na přírodně krajinářský park.

 

Zdroj: NPÚ

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet