VELKÉ LOSINY

(1690)

Představení Velkých Losin: Obec Ullersdorf, česky zvanou Losiny, založili němečtí kolonisté ve 13. století v podhůří Hrubého Jeseníku podél říčky, pravého přítoku řeky Desné, kterou nazvali Lustbach (Losinka). Vesnice je v nejstarších pramenech pojmenována latinským názvem Ulrici villa, Oldřichova ves. Jde o latinský překlad původního německého jména Ullersdorf. Od 18. století je obec jmenována také Gross Ullersdorf (Velké Losiny) na rozdíl od nedalekých Nových Losin. Tento tvar se stal nakonec úředním názvem obce. www.losiny.cz

Ruční papírna Velké Losiny

Papírenská manufaktura ve Velkých Losinách představuje svým návštěvníkům na dvou prohlídkových okruzích Muzea papíru, tradiční výrobní techniku papíru, dějiny řemesla i řadu technických zajímavostí. Umožní vám nahlédnout do minulosti a současnosti kdysi velmi známého, ceněného a rozšířeného řemesla. Ruční papíry se více než čtyři staletí stále vyrábějí v autentických prostorách této technické a kulturní památky. Prohlídka areálu se zasvěceným výkladem průvodců, je ojedinělou příležitostí k seznámení se s dávnou historií ruční výroby papíru. Unikátní areál významné technické památky, která zejména z pohledu více jak čtyřsetleté kontinuity tradiční ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdoby, byl v roce 2001 vládou České republiky prohlášen národní kulturní památkou.

www.rpvl.cz

Termální lázně Velké Losiny

Termální lázně Velké Losiny patří mezi nejznámější a nejstarší moravské lázně s dlouholetou tradicí. Historie lázeňství ve Velkých Losinách sahá až do 16. století. Dnešní lázně tak navazují na ty nejlepší tradice s využitím nejmodernějších léčebných postupů a metod s vysoce odbornou lázeňskou rehabilitační péčí.

www.lazne-losiny.cz

Termály Losiny

Unikátní spojení relaxace, regenerace, odpočinku a blahodárné termální vody - jedinečný termální park, který v České republice nemá obdoby. Jako jediný nabízí relaxační a regenerační vodní svět, bazény napouštěné přírodní termální vodou. Léčivá termální voda je již po několik desetiletí základní složkou celé lázeňské péče v TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH Velké Losiny. V lázeňském parku, na místě, kde se nyní nachází termální park TERMÁLY LOSINY, bylo v 50. a 60. letech minulého století vybudováno termální koupaliště napuštěné právě termální sirnou vodou. Historie a oblíbenost termálního koupaliště vedla k myšlence vybudovat na místě původního koupaliště jedinečný termální park TERMÁLY LOSINY.

www.termaly-losiny.cz

Zámek Velké Losiny

Zámek ve Velkých Losinách postavil významný moravský rod pánů ze Žerotína. Pozdně renesanční stavba z konce 16. století zde nahradila zchátralou tvrz. Venkovní fasády zdobí psaníčkové sgrafito, ale bosované oblouky arkád na nádvoří již předznamenávají nastupující barok. Právě v době nastupujícího baroku byl zámek honosně vybaven a bez úhony přežil třicetiletou válku. Díky tomu mohou návštěvníci spatřit ojediněle zachovalé interiéry zdobené výjimečnou kolekcí gobelínů a kožených tapet. Dále za zmínku stojí například nejstarší dvousedadlová nosítka na světě, nebo zámecká knihovna. Velmi příjemná je také procházka zámeckým parkem, kde jsou prezentovány vzácné druhy dřevin. Losinský zámek, respektive losinské panství, je spojeno s takzvanými čarodějnickými procesy, které zde probíhaly v letech 1678–1692. Za oběť inkvizičního tribunálu zde padlo 56 nešťastníků.

V roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku.

www.zamek-velkelosiny.cz/cs

Areál zdraví Velké Losiny

Nachází se nedaleko zámku na louce vedle hlavní silnice, nabízí sportovní i kulturní vyžití s možností parkování zdarma. Můžete si zde zahrát míčové hry (oblíbené jsou volejbal, nohejbal a florbal), ale také zlepšit svou fyzickou kondici na několika strojích pod širým nebem. Pro dětské návštěvníky relaxační zóny jsou k dispozici houpačky, hrazdy, lezecké stěny, dřevěný domeček s lanovými prvky a skluzavkou nebo kolotoč. Nejoblíbenější jsou hopsa koule a tři trampolíny zabudované v zemi. Novinkou je Stone balance park – druhé hřiště na světě pro stone balancing neboli vyvažování kamenů. Tady se můžete přesvědčit, že balancování je o trpělivosti, kreativitě a hlavně relaxaci. Součástí areálu je i stůl na stolní tenis, pálky je možno si zapůjčit. Když prší, je velmi oblíbený badminton v hale. Kapacita haly je až 300 míst k sezení, k dispozic jsou stoly a další vybavení potřebné pro uspořádání společenských akcí, jako jsou svatby, konference apod. Místní restaurace s venkovním posezením nabízí prostory, které je vhodné využít k pořádání soukromých oslav, večírků, nebo např. seminářů. K příjemnému relaxu láká jezírko s dřevěným molem, zde návštěvníci mohou pozorovat život ve vodě i kolem ní.

www.arealzdravi.losiny.cz

 

www.losiny.cz, www.iclosiny.cz, 583 248 248

@infolosiny          @icvelkelosiny

 

FOTO: OBEC VELKÉ LOSINY

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet